Veszélyben Merkel lehetséges utódjának jelöltsége

Armin Laschetet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnökét néhányan a következő kancellárként tartják számon. A tartományi választás viszont keresztbe tehet a terveinek.

2020. szeptember 13., 18:14

Szerző:

 Vasárnap tartanak választásokat Németország legnépesebb tartományában, Észak-Rajna-Vesztfáliában. A 18 milliós tartományban a konzervatív Armin Laschet a jelenlegi kormányfő, akit a decemberi CDU-s elnökválasztáson is esélyesként tartanak számon.

 Nyáron viszont jelentősen visszaesett Laschet népszerűsége – írja a Reuters. A választók szerint a miniszterelnök félrekezelte a koronavírus-járványt, egy esetleges választási vereség pedig azt is jelentheti, hogy a CDU elnöki posztjára is csökkennek az esélyei. 

 A CDU-CSU kancellárjelölti posztjára egyébként a bajor párt elnöke, Markus Söder is pályázik. Egy friss, szeptemberi felmérés szerint a német lakosság leginkább Södert szeretné látni Merkel utódjaként, a német egészségügyi miniszter, Jens Spahn kevesebb, mint feleannyi támogatást kapott. Armin Laschet csak a negyedik legnépszerűbb jelölt a Kantar felmérése szerint.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.