Németország államosítaná az orosz gázvezetékeket

Az Oroszországgal kialakult gázválság eszkalálódással fenyeget. A Spiegel információi szerint a német kormány egy olyan modellen fut át, amely valószínűleg feldühíti Vlagyimir Putyint.

2022. június 24., 18:33

Szerző:

A Der Spiegel című lap pénteken arról számolt be, hogy a német gazdasági minisztérium fontolgatja a vezetékrendszer német területen lévő részének kisajátítását és a vezeték többi részétől való elvágását. A jelentés nem hivatkozott forrásokra. Az orosz álláspont szerint ha ez történik, ügyvédek elé kerülhet az ügy. A Gazprom annak érdekében építette ki az Észak Áramlat 2 névre hallgató vezetéket, hogy megduplázhassa a Németországba szállított gáz mennyiségét.

A Reuters közlése szerint az orosz gázipari óriás Gazprom tavaly év végén fejezte be az Északi Áramlat-2 gázvezetéket, amely az orosz gáz közvetlen Németországba irányuló áramlását hivatott megduplázni, de még nem használják.

Olaf Scholz német kancellár bejelentette, hogy nem fogják üzembe helyezni, miután megromlott a kapcsolat Moszkvával az ukrajnai orosz inváziót megelőzően.

Az Oroszországból érkező földgázáramok hetek óta csökkennek, és Németország - a gazdaságilag káros energiahiány kockázatát szem előtt tartva - vészleszállóhelyeket keres a világ spotpiacán vásárolt cseppfolyósított földgáz számára. Németország négy speciális szállítóhajót, úgynevezett FSRU-t bérelt, hogy a tengeren újra gázosíthassa a cseppfolyósított földgázt, és a szárazföldi csővezetékrendszerekbe táplálhassa. Egy balti-tengeri kirakodóhely, amely kiegészítené a Wilhelmshavenben és az északi-tengeri Brunsbuettelben találhatóakat, bővítené a kapacitást.

Kelet- és Dél-Németország különösen függ az orosz vezetékes gáztól, és a diverzifikáció előnyére válna. A szárazföldi vezetékeket, amelyek az Északi Áramlat-2 gázt szállították volna, újra lehetne hasznosítani.

(Kiemelt képünk: A Bovanenkovo gázmező fő bázisának látképe a Jamal-félszigeten, az északi sarkkörön 2019. május 21-én. Fotó: Alexander NEMENOV / AFP)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.