Nagyszabású házkutatást tartottak az egyik leggazdagabb orosz birtokán

Az egyik leggazdagabb orosz, Aliser Uszmanov bajoroszági birtokain, köztük a Tegernsee partján található villáját és több más birtokon több mint 250 rendőr kutatta át szerdán.

2022. szeptember 21., 17:03

Szerző:

Nagyszabású házkutatást tartottak a bajoroszági hatóságok Aliser Uszmanov orosz milliárdos-oligarcha felső-bajoroszági birtokain. A Guardian híradása szerint Rottach-Egern városában és a Tegernsee parti Uszmanov-villában, összesen mintegy 250 német szövetségi rendőr kutatta át a Kreml-közeli oligarcha ingatlanjait.

A Der Spiegel német hírmagazin pedig arról írt, nem csupán a bajorországi Uszmanov-birtokokat érintette, a délnyugat-németországi Baden-Württembergben és az északi Schleswig-Holstein tartományban is több, orosz milliárdosokhoz köthető érdekeltségben hasonló házkutatásokra került sor.

Uszmanov, aki főleg oroszországi bányaérdekeltségekből szerezte óriásvagyonát, az elsők között fektetett be például a Facebook közösségi oldalba. Az ukrajnai háború után bevezetett szankciók jegyében Uszmanov számos, értékes európai bakszámláját és vagyontárgyát fagyasztották be, illetve foglalták le az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Svájcban is.

(Kiemelt kép: Feltételezhetően Aliser Uszmanovhoz tartozó luxusvilla Bajoroszágban, amit a német hatóságok szeptember 21-én átkutattak. Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP)