Nem tetszik Kínának a hidegháborús mentalitás

A „hidegháborús mentalitás” ellen is felszólalt a kínai elnök a Világgazdasági Fórumon.

2022. január 17., 16:15

Szerző:

A koronavírus-járvány és az éghajlatváltozás elleni nagyobb nemzetközi összefogást sürgetett Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn a davosi Világgazdasági Fórumon (WEF) virtuálisan elmondott megnyitóbeszédében, amelyben a „hidegháborús mentalitás” okozta károkra is kitért.

„Fel kell hagyni a hidegháborús mentalitással, és a békés együttélésre kell törekedni annak érdekében, hogy mindenki jól járjon. Mert a világunkat ma messze nem lehet békésnek nevezni”

– fogalmazott az elnök, aki egyúttal felszólalt a protekcionizmus és az egyoldalú döntések ellen is, a hegemóniára törekvők bevett gyakorlatának nevezve őket. „Nem megyünk sokra a zéró összegű játszmákkal, amelyekben egyvalaki mások kárára erősödik” – tette hozzá.

Az éghajlatváltozással kapcsolatban Hszi Csin-ping leszögezte, hogy Kína kész együttműködni más országokkal az ügyben, ám úgy vélte, a fejlett országok felelőssége a klímaváltozás elleni küzdelmet anyagiakkal és technológiával segíteni.

Ígéretet tett emellett arra is, hogy a Kínai Kommunista Párt lazít a gazdaságra vonatkozó szabályokon, szélesebbre nyitva kapuit a külföldi befektetők előtt.

(Kiemelt kép: Hszi Csin-ping kínai elnök beszédet mond a Világgazdasági Fórumon 2022. január 17-én. Fotó: EyePress News via AFP)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.