Nem dudálhatnak a kamionok

Több mint egy hete tartó vakcinaellenes tüntetések megbénították Kanada fővárosát, bezárásra kényszerítve a vállalkozásokat és megzavarva a mindennapi életet.

2022. február 8., 07:37

Szerző:

Az ottawai kamionosok felszólítást kaptak, hogy hagyják abba a dudálást a városban zajló tiltakozás során, írja a BBC. A kamionok hangos és folyamatos dudálása a kanadai oltási kötelezettség elleni mozgalom egyik meghatározó jellemzőjévé vált. Hugh McLean bíró azonban most elrendelte, hogy a következő 10 napra elhallgattassák őket.

A mintegy 400-500 teherautó zajos dudálása váltott ki felháborodást a helyi lakosok és üzlettulajdonosok körében.
A Freedom Convoy tiltakozás több városra is kiterjedt, az a szabály ellen irányul, hogy kötelező beoltaniuk magukat ha ez pedig nincs így, akkor két hetes karanténba kell vonulniuk, miután átlépték az amerikai határt.
Kanada egyes részein bizonyítani kell, hogy az oltottságot, mielőtt étterembe, edzőterembe vagy bárba mennének az emberek. 

A tüntetők többsége békésen teszi ezt, de voltak jelentések zaklatásokról, és néhányan náci jelszavakat használtak, hogy kifejezzék álláspontjukat.

Justin Trudeau miniszterelnök, aki jelenleg elszigetelődik, miután pozitív lett a Covid tesztje, "az igazság és az emlékezet megsértésének" nevezte akciójukat.

Hétfőn Ottawa polgármestere nyílt levelet írt Trudeau úrnak, amelyben 1800 rendfenntartó rendőr sürgős bevetését kérte az "agresszív és gyűlöletkeltő megszállás" megszüntetésére.

(Kiemelt képünk: A Freedom konvoj tüntetői gyülekeznek a parlament dombja közelében, miközben a kamionosok folytatják a tiltakozást a kanadai Ottawában 2022. február 7-én. Ottawa szükségállapotot hirdetett ki, miután a kamionsofőrök hosszasan tiltakoztak az oltási kötelezettség és a Covid-19 korlátozások miatt. Fotó: Kadri Mohamed / Anadolu Agency /AFP)