Már 400 millióan vesztették el a munkájukat a koronavírus miatt a világon

2020. szeptember 27., 11:35

Szerző:

Eddig legalább 10 ezer milliárd dollárt költöttek el a kormányok gazdasági válságkezelő csomagokra, amelyek egyik legfőbb célja a munkahelyek védelme és a társadalmi szétszakadás fékezése legyen - írja elemzésében Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója, és Gita Gopinath, a szervezet főközgazdásza.

A Foreign Policy hasábjain írt véleménycikkükben ugynakkor felhívják a figyelmet arra, hogy idén a második negyedévben, vagyis alig három hónap alatt 400 millióan vesztették el a munkájukat

a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legfrissebb adatai szerint.

Mint írják, a válságnak egyáltalán nincs még vége, ezért továbbra is folytatni kell a gazdasági ösztönző programokat.

A valutaalap becslése szerint jövő év végéig 12 ezer milliárd dollárral csökken a világban a GDP.

A kilábalásra szánt állami forrásokat úgy kellene elkölteni, hogy a fenntartható gazdasági növekedést támogassa, és a társadalmi egyenlőtlenségek növekedését valamelyest fékezze, annál is inkább, mert a gazdasági nehézségek nagyon eltérően mutatkoznak meg az egyes szektorokban.

Még egyetlen országban sem sikerült megközelíteni a válság előtti munkanélküliségi rátát, és az állások megszűnése leginkább a fiatalokat és a képzetlenebbeket érintette, akiknek amúgy is nehéz volt a munkaerő piacra jutás, ezért a kormányoknak a vállalatokat kell úgy megsegíteni, hogy képesek legyenek megtartani minél több munkahelyet.

Mint írták, az Egyesült Államokban ahol március és április folyamán 14 százalék fölé került a munkanélküliségi arány: ilyen gyors munkahely megszűnésre még az 1929-33 válság idején sem volt példa, akkor két év alatt jutott el a gazdaság erre a magas munkanélküliségi szintre.

Az IMF vezetői arra is felhívták a figyelmet, hogy a Világbank előrejelzései szerint további 71 millió ember kerül mélyszegénységbe a járvány miatt. 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.