Moszkva cáfolta, hogy ő állna az ukrán weboldalak elleni kibertámadás mögött

A hatóságok szerint a támadók célja Ukrajna belső helyzetének destabilizálása és a pánikkeltés volt.

2022. február 19., 12:53

Szerző:

Nem Oroszország a felelős az ukrán kormányzati és banki honlapokat ért kibertámadásokért - közölte szombati Twitter-üzenetében a washingtoni orosz nagykövetség.

A képviselet megalapozatlannak nevezte azokat az állításokat, melyek szerint Moszkva áll a támadások mögött, hangsúlyozva, hogy az orosz fél sosem hajtott végre ehhez hasonló "rosszindulatú" támadásokat a kibertérben.

Anne Neuberger helyettes amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken Moszkvát tette felelőssé a DDOS, azaz elosztott szolgáltatásmegtagadással járó túlterheléses kibertámadásokért, amelyek egy időre megbénították  az ukrán védelmi minisztérium, a fegyveres erők, valamint két állami pénzintézet weboldalát.

A támadásról Kijev kedden adott hírt. Az ukrán védelmi minisztérium szerdai közlése szerint az Egyesült Államoktól kaptak azonnali segítséget a kibertámadás elhárításához. "A támadók biztosan tudták, hogy az oldal védett a klasszikus DDOS-támadásokkal szemben, ezért az oldal kódjában kerestek sebezhetőséget. Megállapíthatjuk, hogy ez, sajnos, sikerült nekik. Szakértőink - felismerve, hogy az oldal DDOS-támadásnak van kitéve -, átfuttatták a teljes forgalmat egy, az Egyesült Államokban működő kiegészítő védelmi alkalmazáson" - közölte a védelmi tárca.

Mihajlo Fedorov ukrán digitális fejlesztési miniszter a legutóbbi kibertámadást a kormányzati oldalak és a bankszektor elleni eddigi "legnagyobb DDOS-támadásnak" nevezte Ukrajna történetében. A hatóságok szerint a támadók célja Ukrajna belső helyzetének destabilizálása és a pánikkeltés volt.

(Kiemelt kép: Bináris kódolás egy számítógép képernyőjén a tajvani Tajpejben 2017. június 28-án. Az előző napon hackerek kibertámadást indítottak a Petya néven ismert zsarolóvírussal, amely világszerte károkat okozott állami és magánvállalatok szerverében. (MTI/EPA/Richie B. Tongo)