Molotov-koktélt dobtak Svédország bejrúti nagykövetségének épületére

Molotov-koktélt dobtak Svédország bejrúti nagykövetségének épületére, az elkövető elmenekült, az incidensben senki nem sérült meg.

2023. augusztus 10., 14:41

Szerző:

Svéd diplomáciai források tájékoztatása szerint a gyúlékony anyag végül nem lángolt fel, így az éjszaka folyamán elkövetett támadás nyomán nem keletkezett kár.

Tobias Billström svéd külügyminiszter elmondta, Stockholm az ügyet nagyon komolyan veszi, a svéd külügyminisztérium kapcsolatba lépett a kirendeltségen dolgozókkal. Egyúttal felhívta a libanoni hatóságok figyelmét, hogy kötelességük megvédeni a diplomáciai kirendeltségeket.

Több iszlám ország neheztel Stockholmra, amiért a skandináv országban iszlámellenes aktivisták az utóbbi hónapokban meggyalázták a Korán több példányát.

Libanonban a Hezbollah síita milícia vezetője, Haszan Naszrallah több tüntetést is szervezett tiltakozásul.

Július végén Svédország bejrúti nagykövete, Ann Dismorr elutazott Libanonból, és bár hangsúlyozta, hogy ezt egy már korábban tervezett szabadsága miatt teszi, a libanoni hatóságok arra kérték, hosszabbítsa meg nyári terveit.

(Kiemelt képünk: Tüntetők svéd zászlót égetnek Bejrút déli külvárosában 2023. július 21-én. Ibrahim AMRO / AFP)

16:24

A szlovákiai választási kampányban terjesztett álhírek miatt az Európai Bizottság súlyos pénzbüntetéssel sújthatja mindkét népszerű közösségi felületet. A digitális szolgáltatásokról szóló új uniós törvény alapján ugyanis a techcégeknek már szigorúbban kellene szűrniük a platformjaikon terjedő dezinformációkat.