Minden idők legnagyobb tűzvésze pusztít Oregon államban

Az Egyesült Államok szélsőséges időjárásának köszönhetően tomboló tűzvész miatt kétezer lakost kellett evakuálni a térségből.

2021. július 20., 07:29

Szerző:

Több mint 300 000 hektárnyi terület égett le Oregon államban. Ez nemcsak az USA jelenlegi legnagyobb természeti katasztrófája, de ekkora tűzvész még soha sem volt az amerikai állam történetében. A tűz megfékezésén 2000 tűzoltó dolgozik jelenleg is. A tűzvész még július 6-án kezdett el terjedni akkor területen, mint Los Angeles. A katasztrófa kialakulásában jelentős szerepet töltött be az Egyesült Államokat is ledöntő kánikula, illetve az erős szélviharok. A szélsőséges időjárás miatt 80 különböző méretű tűzvész terjed az USA teljes területén.

A tűzvész megfékezésén dolgozó hatóságok szerint, a terjedés kerületének egynegyedét sikerült eddig megfékezni. Az állam fővárosától Portlandtől délkeletre terjedő tűzvész eddig több mint 160 épületet pusztított el. A tűzvész sújtotta térségből evakuált állampolgárok számára két központot is létrehoztak. Ezekben az evakuációs központokban vészelik át a tűzvész tombolását.

Az időjárás-előrejelzések szerint a várható idő nem fogja segíteni a tűz megfékezését. 2021-ben eddig 4000 tűzesetet regisztráltak az Egyesült Államokban, ez a szám majdnem a duplája a tavalyinak. Csak Kalifornia államban ötször nagyobb területen tombolt tűzvész idén, mint az ezt megelőző tavalyi időszakban. Szakértők szerint a klímaváltozás hatására a tűzvészek száma tovább fog növekedni az elkövetkező időszakokban.

(Kaliforniában, az Egyesült Államokban a Tennant tűz pusztít, 2021. július 4-én. A tűz 2021. június 24. óta 24 752 hektárt területet perzselt fel. Neal Waters / Anadolu Agency / AFP)