Pakisztánban vették őrizetbe a görögországi hajótörés feltételezett felelőseit

A Görögország partjainál bekövetkezett, óriási hajótörés miatt Pakisztánban vettek őrizetbe feltételezett embercsempészeket.

2023. június 18., 15:51

Szerző:

Őrizetbe vettek tíz feltételezett emberkereskedőt Pakisztánban a görögországi hajótöréssel kapcsolatban – közölték vasárnap a helyi hatóságok.

Emberkereskedelemben való részvétellel gyanúsítják őket, miután több tucat menekült meghalt, amikor a héten egy túlzsúfolt hajó elsüllyedt Görögország partjainál.

Kilenc feltételezett embercsempészt Kasmír pakisztáni ellenőrzés alá eső részén vettek őrizetbe, ahonnan az áldozatok többsége származik. Egy másik embert a pandzsábi Gudzsrátban tartóztattak le, egy olyan városban, amely a migrációra készülők gyülekező helye.

Sehbaz Saríf pakisztáni miniszterelnök elrendelte az „emberkereskedelem förtelmes bűncselekményében résztvevő emberek” elleni kemény fellépést, és ígéretet tett arra, hogy a bűnösöket „szigorúan megbüntetik” - olvasható hivatalának közleményében.

Pakisztáni állampolgráok is voltak azon a halászhajón, amely szerda reggel felborult és 15 perc alatt elsüllyedt a peloponnészoszi partoknál, legalább 78 ember halálát okozva. Több százan eltűntek.

A túlélők között tizenkét pakisztáni volt - közölte szombaton a pakisztáni külügyminisztérium.

A politikai zavargások és az összeomlás szélén álló gazdaság miatt pakisztániak tízezrei hagyják el legálisan vagy illegálisan az országot. Közülük évente több ezer fiatal indul veszélyes útra Európába, ahová illegálisan próbálnak meg bejutni a jobb élet reményében.

(Kiemelt kép: A görögországi Kalamata partjainál 2023 június 15-én elsüllyedt menekülthajó. Fotó: Görög partiőrség / Handout / Anadolu Agency via AFP)