Videón a fiatal afroamerikai halálos rendőri bántalmazása

A Tennessee-állambeli Memphisben ismét halálos áldozattal járt egy fiatal, 29 éves fekete fiú egyszerű igazoltatásával induló rendőri eljárás. Azóta videót is publikáltak, amiből kiderül: a férfit brutálisan megverték a rendőrök három nappal azelőtt, hogy sérüléseibe belehalt.

2023. január 28., 12:06

Szerző:

Több videófelvétel is nyilvánosságra került arról, hogy 2023. január 7-én a Tennessee állambeli Memphisben rendőrök brutálisan összevernek egy 29 éves, afroamerikai fiút, Tyre Nicholst. Nichols a felvételek készítése után három nappal belehalt sérüléseibe, az ügyre azonban csak most derült fény.

A kiszivárgott biztonsági kamerás és testkamerás felvételeken jól látszik, hogy a fiú megtámadása előtt semmiféle fenyegető mozdulatot nem tesz, egyszerű igazoltatásra állította meg őt öt – egyébként szintén afroamerikainak kinéző – helyi rendőr.

Ezek után ütlegelni, majd a földre kerülése után rugdosni is elkezdik Tyre Nicholst. Ő először azt kiabálja, nem tett semmit, mire az egyik rendőr a karja eltörésével fenyegeti meg. Később Nichols kiszabadult, menekülni kezdett, de a rendőrök paprikasprével és elektromos sokkolóval üldözik. Később ismét elfogták, és a földön fekvő, lefogott férfi fejébe ketten is belerúgnak a hatósági emberek közül.

A rendőrség azt közölte, Nichols autóját „közúti veszélyeztetés” miatt állították meg. 

A videó a nyugalom megzavarására alkalmas és 18 éven aluliaknak nem is ajánlott:

Az eset és a felvételek nyilvánosságra kerülése után Seattle-ben, Memphisben és New York Cityben is a rendőri erőszak ellen tüntettek.

(Kiemelt kép: Öt rendőr bántalmazta a 29 éves Tyre Nicholst a Tennessee-állambeli Memphisben 2023. január 7-én. Fotó: Képkivágás az NBC videójából)

Tegnap 21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

Tegnap 20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

Tegnap 20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

Tegnap 19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.