Megnyitották az általános iskolákat Németországban

A tizenhat tartomány közül tízben hétfőtől ismét fogadják a gyerekeket az óvodákban és az általános iskolákban.

2021. február 22., 13:41

Szerző:

A szövetségi berendezkedésből adódóan szinte mindenütt más megoldásokat alkalmaznak. Egyes tartományokban a távoktatás és a jelenléten alapuló hagyományos oktatás keverékéből áll össze a rendszer, máshol csak lehetőség, és nem kötelezettség megjelenni az iskolai tanórákon. Ugyanakkor számos közös elem is van: az egyik ilyen az állandó maszkviselés szabálya.

Egy február közepén kötött tartományi-szövetségi megállapodás szerint minden tartomány önállóan dönt, a lépéseket nem kell összehangolni. A berlini vezetés üdvözölte az újraindítást. A tanárok és a diákok személyes jelenlétére épülő oktatást nem lehet kiváltani más módszerrel, a gyerekeknek pedig szükségük van kortárs közösségre, különösen a legkisebbeknek – nyilatkozott Anja Karliczek szövetségi oktatási és kutatási miniszter.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter azt is bejelentette, a szövetségi kormány elkezdi az egyeztetést arról, hogy előrébb sorolják-e a nevelőket és a tanárokat az oltási kampány végrehajtását szabályozó elsőbbségi listán a harmadikból a második csoportba. Az óvodákon és az általános iskolákon kívül egyelőre marad a december közepe óta tartó országos zárlat. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői március 3-án tanácskoznak a védekezés folytatásáról. A korlátozások enyhítése legkorábban március 8-án kezdődhet.

(Kiemelt képünk illusztráció: egy tanár online tanórát tart a koronavírus miatt bezárt „Am Weyer” általános iskolában, a németországi Dinslakenben, 2021. január 18-án. Fotó: EPA | Sascha Steinbach)