Márki-Zay Péter a kolozsvári rádióban: ne Putyin mondja meg, hogyan támogassuk a határon túli magyarokat

Nem venné el a szavazati jogot.

2021. október 27., 10:34

Szerző:

Az elmúlt hetekben az erdélyi közélet állóvizeit erősen felkavarta a székelyudvarhelyi polgármester közvélemény-kutatása arról, hogy fogadja-e Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelöltet. Ezek után készített a közszolgálati Kolozsvári Rádió egy csaknem félórás interjút vele, ahol elmondta: egészen biztosan Erdélybe fog vezetni az első útja, ha jövő tavasszal megválasztják. Úgy vélte, szoros együttműködésre kell törekedni a határon túli magyarokkal közös hazánkban, Európában.

A kérdésre, hogy nem akar-e bocsánatot kérni azért a bizonyos 2004-es népszavazásért a kettős állampolgárságról, Márki-Zay úgy válaszolt, hogy egyrészt akkoriban nem élt Magyarországon, másrészt ő maga is csalódott volt, és úgy véli, jogos volt a határon túliak felháborodása.

Márki-Zay Péter azt mondta, Putyin ne mondja meg neki, mikor és mivel támogassa a határon túli magyarokat. Mint kifejtette, ő maga akkor is segíteni szeretne, ha kórházat kérnek, és nem stadiont. Ugyanakkor felháborítónak tartotta azt is, hogy pár hónapja, amikor még szó sem volt miniszterelnök-jelöltségéről, egy erdélyi magyar polgármester azért nem akarta nagydobra verni a találkozójukat, mert ha azt Orbán Viktor és a Fidesz megtudja, akkor több pénzt nem kap az általa vezetett város.

Bár nyilatkozatok szintjén egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy Márki-Zay Péter szeretné megtartani a kettős állampolgárság intézményét, és a szavazati jogot sem tervezné megvonni a határon túli magyaroktól, mert szerzett jogot elvenni nem szokás, korábban érintőlegesen azt is mondta, hogy valami olyasmit képzelne el, hogy saját delegáltjuk lenne például az erdélyi magyaroknak a budapesti parlamentben, és az ott élők arra szavazhatnának csak, ki legyen az. Így nem éreznék azt a magyarországi magyarok, hogy magyarországi lakhely nélkül beleszólnának abba, mely párt vezesse az országot, mégis lenne érdekképviseletük Magyarországon. 

A teljes interjút itt hallgathatják meg.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közös sajtótájékoztatója a budapesti Kossuth téren, 2021.10.08. Fotó: Adrián Zoltán/168)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.