Magyar lehet az ENSZ-közgyűlés következő elnöke

A posztot 2022 szeptemberétől 2023 szeptemberéig töltené be.

2021. december 17., 15:24

Szerző:

Az ENSZ tagállamai jövő júniusban választják meg a közgyűlés következő ülésszakának elnökét, a pozícióra Kőrösi Csabát jelölik – tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pénteken az MTI-t.

Az ENSZ-tagállamok jövő júniusban választják meg a közgyűlés következő, 2022 szeptemberétől 2023 szeptemberéig tartó, 77. ülésszakának elnökét. A pozícióra ezúttal a világszervezet tagországainak kelet-európai földrajzi csoportja állíthat jelöltet. 

A 23 tagállamból álló tömörülés december elején hivatalosan is bejelentette, hogy Kőrösi Csabát jelöli a tisztségre.

Kőrösi Csaba 2010 és 2014 között nagyköveti rangban vezette Magyarország New York-i állandó ENSZ-képviseletét, jelenleg a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságának élén áll – ismertették. Ha az ENSZ 193 tagállama Kőrösi Csabát megválasztja a közgyűlés elnökévé, érdemi szerepet játszhat a Magyarországnak is fontos világpolitikai és fenntarthatósági kérdések alakításában – emelték ki a közleményben.

(Kiemelt kép: Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója beszél a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium diákjainak 2021. október 4-én. fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.