Lemondott a német CDU/CSU nyerészkedő képviselője

Visszaadta mandátumát és kilépett pártjából hétfőn a német kormányzó CDU/CSU pártszövetség egyik visszaélés gyanúba került szövetségi parlamenti képviselője. Nikolas Löbelről pénteken írta meg a Der Spiegel magazin, hogy a koronavírus-járvány első szakaszában egészségügyi védőmaszkokkal nyerészkedett, és  250 ezer euró, azaz 92 millió forint bevételhez jutott.

2021. március 8., 18:16

Szerző:

Visszaadta mandátumát és kilépett pártjából hétfőn a német kormányzó CDU/CSU pártszövetség egyik visszaélésgyanúba került szövetségi parlamenti képviselője. Nikolas Löbel közölte, hogy azonnali hatállyal visszaadja képviselői megbízatását. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa döntését azzal indokolta, hogy nem akar "további kárt" okozni pártjának.

A képviselőről pénteken írta meg a der Spiegel, hogy  egészségügyi védőmaszkokat szerzett Kínából egy kórházüzemeltető társaságnak és egy idősotthonokat üzemeltető vállalatnak tavaly tavasszal, a koronavírus-járvány első szakaszában, amikor világszerte hiánycikk volt a termék. Közvetítői munkájával cége 250 ezer euró, azaz 92 millió forint bevételhez jutott.

Az üzlet miatt nem indult hivatalos, jogi eljárás a képviselővel szemben, de politikai botrány lett az ügyből. Az erkölcstelen nyerészkedés gyanújába került képviselő a bírálatok hatására először a Bundestag külügyi bizottságában betöltött tagságától vált meg, majd a gyorsan fokozódó nyomás alatt bejelentette, hogy terveit megváltoztatva mégsem indul az őszi Bundestag-választáson. Végül lemondásra kényszerült, és CDU-tagságát is meg kellett szüntetnie.

A  Löbel-ügy alig néhány napon belül a második eset, amelyben a CDU és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió, a CSU 246 fős közös frakciójának egy tagja visszaélésgyanúba kerül a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezéssel összefüggésben.

Az első eset a CSU-s Georg Nüssleiné, aki húsz éve parlamenti képviselő, és 2017 óta a képviselőcsoport egyik helyettes vezetője. Ő állami megbízásokhoz segíthetett hozzá egy egészségügyi védőruházatot és maszkokat gyártó vállalatot, és szolgálataiért 660 ezer euró jutalékot kaphatott, ugyancsak a cégén keresztül.

A Nüsslein- és a Löbel-ügy a CDU/CSU számára nehéz időszakban robbant ki. A pártszövetség országos választói támogatottsága eleve gyengül az oltási kampány lassúsága és a társadalmi és gazdasági élet legtöbb területét befagyasztó járványügyi zárlat feloldása körüli bizonytalanság miatt. Ráadásul március 14-én helyi törvényhozási választást (Landtag-) tartanak Baden-Württembergben és Rajna-vidék-Pfalzban, és a visszaélésgyanús esetek beárnyékolhatják a CDU kampányának utolsó szakaszát.

 (Kiemelt kép: Tobias Koch / Wikimedia Commons)

 

 

 

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.