Két magyar KFOR katonának is amputálni kellett a lábát

a KFOR-kötelékében szolgáló katonák a Koszovóban kitört májusi zavargásokban sérültek meg.

2023. szeptember 11., 18:48

Szerző:

Nemcsak a hivatalosan közölt egy, hanem két, Koszovóban megsérült magyar KFOR-katona lábát is amputálni kellett

– értesült a hvg.hu. Egyiküknél ráadásul felmerült, hogy ehhez a beavatkozáshoz egy késlekedés vezethetett. A műhiba-gyanú nyomán indult vizsgálatról senki nem közöl semmit, ahogy arról sem tudni, mire jutott az ilyenkor kötelező ténymegállapító helyszíni vizsgálat.

A bajnál talán csak a hallgatás és a terelés nagyobb a május 29-én Koszovóban megsérült magyar katonák ügyében: bő három hónappal az eset után még mindig keveset tudunk. Ugyan állítólag a KFOR-vezetés sem állt a helyzet magaslatán, ami indokolhatja, hogy a történtekről hivatalosan nem szívesen beszélnek, de a magyar (katonai) kormányzat is mélyen hallgat, aminek már más oka is lehet.

Aznap Zvecsanban ugyanis szerbek támadtak rá a többségében magyar KFOR-katonákra, kellemetlen helyzetbe hozva a magyar kormányzatot, amely szövetségesként és barátként beszél Vucsics Szerbiájáról, így nem meglepő, hogy a szerbeket nem is említették itthon az eset után.

A NATO békefenntartó erejében (KFOR) részt vevő katonákat azért vetették be május 29-én tömegoszlatási feladatokra a koszovói Zvecsan település polgármesteri hivatalánál, mert szerb tüntetők amiatt tiltakoztak, hogy az albán nemzetiségű polgármester el akarta foglalni hivatalát a többségében szerbek lakta észak-koszovói városban. A véres összecsapássá fajult demonstráció során a szerbek nemcsak üveggel, kövekkel támadtak a KFOR-katonákra, hanem házi készítésű robbanószerkezetekkel és fegyverrel is. A támadás, és a súlyos sérülésekkel, nagy vérveszteséggel járó sebeket okozó repeszek a helyszínre vezényelt olasz és magyar katonát megsebesítettek.

(Kiemelt kép: összecsapások a koszovói Zvecan városában a szerb tüntetők és a KFOR békefenntartói között 2023. május 29-én. Fotó: STR/AFP)