Egyre hevesebben terjed a koronavírus Kína egészségügyi minisztere szerint, nőtt a halottak és a fertőzöttek száma

2020. január 27., 06:55

Szerző:

A koronavírus okozta járvány terjedésének fékezése végett Kínában hétfőn meghosszabbították három nappal - egészen vasárnapig - a holdújévi szünetet. A kínai egészségügyi miniszter közlése szerint ugyanis a vírus "egyre hevesebben" terjed. A Nemzeti Egészségügyi Bizottság legfrissebb adatai szerint 24 óra alatt 769 beteg esetében bizonyosodott be, hogy koronavírussal fertőződött, számuk így már 2744-re nőtt.

Ugyancsak rohamosan emelkedik a ragály halottainak és válságos állapotú betegeinek száma. Vasárnap estére már 80-an haltak bele a kórba, reggel még 56 volt az elhunytak száma.

A betegek közül - ugyancsak vasárnap esti adat - 461 állapota vált válságossá, reggel még 324 volt a számuk. Mindeközben több mint megkétszereződött, már csaknem hatezerre emelkedett a járvány fertőzésgyanús eseteinek száma a bő fél nappal korábbi 2684-ről.

A kínai kormány hétfői közlése szerint öt koronavírusos beteg van Hongkongban, kettő pedig Makaón. Szórványos eseteket jelentettek Thaiföldről, Tajvanról, Vietnamból, Szingapúrból, Malajziából, Nepálból, Franciaországból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából.

Tüdőgyulladás-vírus Kínában Védőmaszkot viselő utasok egy hongkongi pályaudvaron január 23-án
Fotó: Kin Cseung

Az Egyesült Államokban azonosították a negyedik megbetegedést, amelyet a koronavírus okozott - jelentette be vasárnap a kaliforniai Los Angeles megye egészségügyi hivatala. A beteg nemrégiben tért vissza a kínai Vuhanból, jelenleg kórházban ápolják. Nevét és azt, hogy a megye melyik városában ápolják, nem hozták nyilvánosságra.

Kedden diagnosztizálták az első, új típusú koronavírusos tüdőgyulladást, egy harmincas éveiben járó amerikai férfinál, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra. Az északnyugati Washington államban lévő Seattle városától mintegy 30 kilométernyire északra fekvő Everett kórházában ápolják, az orvosi jelentések szerint állapota kielégítő. Pénteken Chicagóban jelentették be, hogy egy hatvanas éveiben járó nőt kezelnek e betegséggel, csütörtökön este pedig Texasban kezdtek meg egy, a betegség tüneteit mutató páciens alapos kivizsgálását.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) pénteki közleményében tudatta: jelenleg 22 tagállamban, összesen 63 gyanús esetet vizsgálnak.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.