Kormányellenes felkelést vizionált Fico a kötelező oltás elleni tüntetésen

Előrehozott választást követeltek Pozsonyban. 

2022. január 27., 17:12

Szerző:

Szerdán kora este a kormány, az USA-val kötendő védelmi megállapodás, a kötelező oltás, valamint az élelmiszer- és energiaárak emelkedése elleni tüntetés zajlott Pozsonyban az elnöki palota előtt. A megmozduláson felszólalt több ellenzéki képviselő. Egyetértettek abban, hogy az előrehozott választás az „egyetlen kiút” – írja a Szlovák Köztársaság Hírügynökségére hivatkozva a Bumm.sk

„Szlovákiának készen kell állnia az állampolgárok kormányellenes felkelésére” – mondta Robert Fico, a Smer elnöke. Bejelentette, hogy rövidesen elindítják az előrehozott választásokról szóló népszavazás kiírását célzó petíciós akciót. A petíció része lesz egy amerikai támaszpontokról, illetve egy drágulásról szóló kérdés is. Fico kiemelte: Oroszország semmilyen veszélyt nem jelent Szlovákiára nézve.

A tüntetést szervező Smer képviselőin kívül felszólalt Matúš Šutaj Eštok, a Hlas tagja és Andrej Danko, a parlamenten kívüli SNS elnöke is. Utóbbi kijelentette, hogy Robert Ficót el tudná képzelni államfőként. Úgy véli, az ellenzéki pártok közös részvétele a tüntetésen az együttműködés első jele.

A rendőrség információi szerint a tüntetésen nem történt rendbontás és más jellegű szabálysértés sem. „A közrendre megfelelő számú rohamrendőr, bűnügyi és közlekedési rendőr felügyelt” – nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Michal Szeiff, a Pozsonyi Kerületi Rendőrkapitányság szóvivője.

A tüntetők megtöltötték a Hodža tér elnöki palota előtti részét. A Smer a közösségi hálón arról tájékoztatott, hogy a megmozduláson több ezren vettek részt.

(Kiemelt képünk: Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett. MTI/EPA/Martin Divisek)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.