Komoly esélye van egy újabb hadszíntér kialakulásának

Az amerikai külügyminisztérium nyomon követi egy azeri invázió lehetőségét Örményország ellen.

2023. október 15., 20:52

Szerző:

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a múlt héten figyelmeztette amerikai képviselők egy kisebb csoportját, hogy a külügyminisztérium nyomon követi egy azeri invázió lehetőségét Örményország ellen – írja a Politico.

A lap forrásai szerint október 3-án néhány képviselő arra sürgette Blinkent, hogy tegyen ellenintézkedéseket Azerbajdzsán ellen, miután az elfoglalta az örmények lakta Hegyi-Karabahot.

A külügyminiszter azt válaszolta, keresik a lehetőségeket Azerbajdzsán felelősségre vonására. Hozzátette, a minisztérium látja annak a lehetőségét, hogy a következő hetekben Azerbajdzsán megszállja Örményország déli részét.

Örményország déli része Azerbajdzsán fő területe és Nahicseván nevű exklávéja közé ékelődik. Azeri tervek szerint itt egy korridort hoznának létre Zangezur-folyosó néven, de Jereván ellenzi az elképzelést, ahogy Örményország déli szomszédja, Irán is.

Ilham Aliyev azeri elnök korábban fenyegetett is azzal, hogy ha kell, erővel fogja megnyitni a folyosót.

(Kiemelt képünk illusztráció:  Szotk település látképe, amelyet állítólag az azeri lövések értek az Azerbajdzsánnal folytatott közelmúltbeli határ menti összecsapások során, 2022. szeptember 14-én. Karen MINASYAN / AFP)