Kissinger: Új hidegháború lehet Kína és Amerika között

A Kínával való viszony elmérgesedése nemcsak Amerika, hanem az egész világ legnagyobb problémája, és a feszültség fokozódása a világ pusztulásával fenyeget – mondta a Nobel-békedíjas diplomata.

2021. május 1., 16:54

Szerző:

A 97 éves Henry Kissinger szerint a legfontosabb veszélyforrás jelenleg az Egyesült Államok és Kína között fokozódó feszültség. Úgy látja, hogy ha ez tovább eszkalálódik, az akár Armageddon-szerű összecsapáshoz vezethet – idézte a 24.hu a veterán diplomata előadását.

Ha ezt nem tudjuk megoldani, kialakulhat egyfajta hidegháború Kína és az Egyesült Államok között – mondta a Nobel-békedíjas Kissinger, aki a 70-es években a Nixon-kormány külügyminisztere volt, és fontos szerepet játszott a Kínával való forrósodó viszony diplomáciai rendezésében.

Kissinger szerint már az atomfegyverkezés is hatalmas veszélyt jelentett az emberiségre nézve, de ezt megsokszorozta az utóbbi évtizedek rohamos technológiai fejlődése, különös tekintettel a mesterséges intelligenciára, amelyben mindkét ország vezető hatalom.

Az emberiség, történelme során először elérte azt a pontot, hogy képes belátható időn belül eltörölni önmagát a Föld színéről. A technológiánkkal olyan erők birtokába kerültünk, amiről még 70 éve sem mert volna senki álmodni – mondta Kissinger a McCain Intézet rendezvényén tartott előadásában.

Kissinger szerint kettős megközelítésre van szükség: egyrészt Amerikának szilárdan ki kell állnia az alapértékei mellett, megkövetelni Kína tiszteletét, emellett azonban folyamatosan keresnie kell a párbeszédet és az együttműködés lehetőségeit.

(Kiemelt kép: MTI/EPA | Thomas Peter)