Kim Dzsong Un befolyásos húga figyelmeztette az Egyesült Államokat

Azt üzente Washingtonnak: a téves elvárások miatt keserű csalódások érhetik.

2021. június 22., 07:44

Szerző:

Az Egyesült Államoknak óvatosabban kell értelmeznie a Phenjanból érkező jelzéseket, hogy ne csalatkozzon – üzente Washingtonnak kedden Kim Dzsong Un észak-koreai vezető befolyásos húga.

„Az Egyesült Államok által dédelgetett téves elvárások még keserűbb csalódást okozhatnak”

– idézte a KCNA phenjani hivatalos hírügynökség Kim Jo Dzsongot, aki az Észak-Koreát irányító kommunista Koreai Munkapárt propaganda- és agitációs osztályának vezetője. Szerinte az Egyesült Államok úgy értelmezi a helyzetet, hogy magát nyugtassa.

Kim Jo Dzsong feltehetően arra reagált, hogy Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap az amerikai ABC televíziónak adott interjújában azt mondta: a washingtoni kormányzat érdekesnek találta Kim Dzson Un kijelentését arról, hogy Phenjan kész a párbeszédre és a szembenállásra is az Egyesült Államokkal.

„Világos jelzést várunk Phenjantól arra, vajon készen állnak-e rá, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek és elinduljunk ebbe az irányba” – fogalmazott Sullivan.

Amerikai szakértők úgy értékelték Kim kijelentését, hogy Phenjan kitart a kivárás taktikája mellett, és nem provokálja az új amerikai kormányt.

(Kiemelt kép: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség felvételén Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és felesége, Ri Szol Dzsu katonai tiszteletadás mellett indul kínai látogatásra Phenjanból 2019. január 8-án. Kim háromnapos hivatalos látogatást tesz Kínában Hszi Csin-ping elnök meghívására. MTI/EPA/KCNA)