Kiderült, hogy külföldre utazott Pfizer-vakcináért, ezért lemondott a kanadai nyugdíjvezér

Kanadában is lassan halad az oltás, mert kevés a vakcina, a kormány pedig azt kérte, senki se utazzon külföldre.

2021. február 27., 10:15

Szerző:

„Miután tegnap este megbeszélte az ügyet az igazgatótanáccsal, benyújtotta lemondását, amelyet elfogadtak” – közölte az esetről a nyugdíjalap.

Mark Machin elnök-vezérigazgatót a The Wall Street Journal című amerikai lap buktatta le. Mint megírták, a vezérigazgató februárban az emírségekben oltatta be magát a Pfizer és a BioNTech által közösen kifejlesztett oltóanyaggal. Az ügy társadalmi megítélését súlyosbítja, hogy Kanadában késnek a vakcinaszállítások, és jelenleg csak az idősek és az egészségügyi dolgozók kaphatnak oltást. A 38 milliós lakosságnak így egyelőre csak mintegy 3 százalékát sikerült beoltani.

A kanadai kormány hónapok óta arra kéri az ország állampolgárait, hogy ne utazzanak külföldre, és ezt alátámasztandó a visszatérőknek kötelezően előírt karantén előírásait is szigorították. Tavaly év végén Ontario állam pénzügyminisztere kényszerült lemondani, miután kiderült, hogy a Karib-tengeren nyaralt.

A Mark Machin által irányított nyugdíjalap nagyjából 20 millió kanadai nyugdíjmegtakarítását kezeli mintegy 475,7 milliárd kanadai dollár (112 ezermilliárd forint) értékben.

(kiemelt kép: EPA/ANDRE PICHETTE)