Kereszttűzbe került a Reuters tudósítója Afganisztánban, nem élte túl

Az újságírót tudósítás közben ölték meg a tálib harcosok, akik állítólag nem tudták, hogy egy újságíró is van a helyszínen.

2021. július 16., 17:47

Szerző:

A Reuters újságíróját, Danish Siddiquit pénteken megölték, miközben az afgán védelmi erők és a tálibok egyik összecsapásáról tudósított, írja a Reuters egy afgán parancsnok értesítése alapján. A fegyveres összecsapás Afganisztán Pakisztán felőli határánál történt. A parancsnok azt kérte, hogy nevét ne közöljék addig, amíg az afgán Védelmi Minisztérium nem ad ki hivatalos közleményt az esettel kapcsolatban.

A parancsnok elmondása szerint az afgán különleges csapatok Spin Boldak városának piacterét akarták visszafoglalni, amikor az újságírót és egy rangidős afgán tisztet megöltek a tálibok egy kereszttűzben. Danish Siddiqui ezen a héten épült be újságíróként az afgán különleges erők kandahari székhelyű csapatába és azóta tudósított az afgán erők és a tálibok harcairól.

„Sürgősen próbálunk még több információt megszerezni Danish haláláról a helyi hatóságok segítségével” – közölte a Reuters elnöke, Michael Friedenberg és főszerkesztője, Alessandra Galloni egy közös közleményben. Hozzátették: „Danish kiemelkedő újságíró, odaadó férj és apa, valamint szeretett kolléga volt. Együttérzünk családjával ebben a rettenetes helyzetben.” Afganisztán elnöke, Ashraf Ghani Twitter-oldalán reagált az újságíró halálára, aminek hírét „hihetetlenül megrázónak és sokkolónak” írta le.

Danish Siddiqui pénteken már korábban szólt a Reutersnek, hogy karját megsebesítette egy lövedék. Az újságíró sebesülését ellátták és a tálibok később visszavonultak a harcból. A Reuterst értesítő parancsnok azt mondta, Danish Siddiqui a piac árusaival beszélgetett, amikor a tálibok újra támadtak.

A tálibok szóvivője, Zabihullah Mujahid azt nyilatkozta, a tálibok nem tudták, hogy egy újságíró is volt a helyszínen. A szóvivő „heves csataként” írta le a harcot és elmondta, szerinte egyelőre nem világos, hogy a tudósítót hogyan ölték meg.

Danish Siddiqui egy indiai újságírója és Pulitzer-díjas fotóriportere volt a Reuters hírügynökségnek, ahol 2010-ben kezdett el dolgozni. A riporter tudósított a moszuli harcokról, a 2015-ös nepáli földrengésekről, a rohingya népirtás miatti menekültválságról, a 2019 és 2020 közötti hongkongi tüntetésekről, a 2020-as delhi-i lázadásokról, valamint az iraki és az afganisztáni háborúról is.

(Kiemelt kép: Egy rajztanár az utolsó simításokat fejezi be a Reuters újságíróját, Danish Siddiquit ábrázoló festményen, amit az újságíró iránti tisztelet és a halála miatt érzett gyász jeléül készített Mumbai egyik művészeti iskolája mellett 2021 július 16-án. Fotó: Indranil Mukherjee / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.