Nem csökkentette a nyomort a Kenyának adott 435 millió euró

2020. szeptember 8., 16:50

Szerző:

A Kenyának nyújtott 435 millió eurós uniós támogatás nem bizonyult hatékonynak az utóbbi hat évben - állapította meg az Európai Számvevőszék a kelet-afrikai ország EU-s finanszírozását értékelő, kedden közzétett különjelentésében.

Az EU pénzügyi ellenőrzéséért felelős luxembourgi testület megállapítása szerint "nem nyert bizonyosságot", hogy az Európai Fejlesztési Alapból (EFA) nyújtott támogatás megfelelő mértékben csökkentette a szegénységet Kenyában, és az ország átfogó fejlődésére gyakorolt hatása sincs alátámasztva.

A számvevők szerint a támogatás azért nem volt hatékony, mert olyan területek között oszlott el, mint az igazságszolgáltatási és a választási rendszerek reformja, továbbá az Európai Bizottság sem fejtette ki, hogy miért éppen a támogatott területek segítenék leginkább Kenyát a szegénység csökkentésében, illetve hogyan tennék ezt.

A testület Kenyában végzett ellenőrzése alapján azt javasolja, hogy az Európai Bizottság vizsgálja felül az afrikai, karibi és csendes-óceáni államok csoportjának (AKCS) nyújtandó támogatások elosztását, és olyan területeket kezeljen prioritásként, amelyeken a legtöbb eredmény születhet. A jelentésért felelős számvevő, Juhan Parts felszólította az uniót, hogy a szegénység csökkentése érdekében a munkahelyteremtésre és a gazdasági fejlődésre összpontosítson.