Kelet felé tart az omikron

Oroszország 146 millió fős lakosságának csak mintegy fele kapott védőoltást.

2022. február 15., 19:34

Szerző:

A Covid-19-es megbetegedések száma az elmúlt héten több mint kétszeresére nőtt Örményországban, Azerbajdzsánban, Fehéroroszországban, Grúziában, Oroszországban és Ukrajnában – figyelmeztetett kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO). 

„A várakozásoknak megfelelően az omikron-hullám kelet felé halad – mostanra 10 keleti tagállamban észlelték ezt a változatot”

– mondta Dr. Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója egy közleményben. Hétfőn több mint 828 ezer új megbetegedést jelentettek a WHO európai 53 tagállamából – január 11. óta először lépte át a szám az egymilliós küszöböt. A régióban január 26-án regisztrálták a napi 2 millió feletti új fertőzéssel elért világjárvány-csúcsot.

Oroszország február 10-én új rekordot jelentett, több mint 197 ezer fertőzést, úgy vélik, hogy az omikron lehet az összes új eset 60%-ért felelős. Az ország a legsúlyosabban érintett Európában, több mint 341 ezer halálos áldozattal.

Kluge hangsúlyozta, hogy „a jelenleg keringő összes Covid-19 vírusváltozat esetében a védőoltás továbbra is a legjobb védekezés a súlyos megbetegedések és a halálozás ellen”, és hogy Kelet-Európában továbbra is alacsony az arány.

„Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Kirgizisztánban, Ukrajnában és Üzbegisztánban a 60 év felettiek kevesebb mint 40%-a vette fel a vakcina mindhárom adagját. Grúzia és Észak-Macedónia szintén azon országok közé tartozik, ahol az egészségügyi dolgozók kevesebb mint 40%-a kapott legalább egy adag COVID-19 vakcinát”

– mondta Kluge. Oroszországban, amely a világon elsőként indított országos oltási kampányt, a 146 milliós lakosságnak eddig csak mintegy fele kapott védőoltást.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)