Jól hangzik, csak éppen nem érződik

Emmanuel Macronnak van mire büszkének lennie Franciaország gazdasági eredményeit nézve, de ennek masszív államadósság az ára. Arról nem is beszélve, hogy széles rétegek zsebébe nem jut több pénz. Az újraválasztott államfő azt ígéri: meghallotta a választók üzenetét és növelni fogja
a franciák vásárlóerejét. 

2022. április 25., 15:46

Szerző:

Jól "eladható" gazdasági eredményekkel zárta első elnöki ciklusát Emmanuel Macron: a koronavírus-járvány okozta válság idején Franciaország a V-alakú visszapattanás iskolapéldáját produkálta. Míg a gazdaság 2020 első felében padlót fogott, már a harmadik negyedévben nagyot ugrott vissza, aztán 2021 utolsó negyedévére sikerült meghaladnia a járvány előtti szintet is, tökéletes V betűt formálva a grafikonon. Azzal persze az Élysée-palota lakója nem szívesen dicsekszik, hogy az államadósság 2019-ről 2020-ra az egyötödével nőtt: a ciklus elején a GDP 98 százaléka volt, mára megközelíti a 120 százalékát.

Az infláció ugyan márciusban 4,5 százalék volt, ami jóval magasabb a 2021 tavaszi 1,2 százalékos adatnál, de Európában így is a legalacsonyabbak közé tartozik: például, a szomszédos Spanyolországban 9,8 százalék volt ugyanebben a hónapban. A turizmus által nem érintett vállalkozások látszólag virágkorukat élik: az elnök nemrég személyesen ünnepelte meg a huszonötödik francia „unikornist”, olyan start-up vállalkozást, amelynek értéke legalább egymilliárd dollár. Bruno Le Maire pénzügyminiszter történelmi tettnek nevezte, hogy 2021-ben közel egymillió új vállalkozás jött létre Franciaországban, igaz ezek közül több mint 640 ezer mikrocég egy vagy pár alkalmazottal.

A munkanélküliség 2021 végén 7,4 százalékra csökkent, az állástalanok aránya 2008 óta nem volt ennyire alacsony Franciaországban. Jól hangzik az is, hogy tavaly 700 ezer munkahelyet teremtettek a versenyszférában,ezek nagy része azonban képzettséget nem igénylő, alacsony bérezésű állás. Az elnök egyszerűbbé tette a munkavállalók elbocsátását, de a felvételüket is, ezzel felpörgette a munkaerőpiacot. A statisztikák kedvező alakulása részben a sok rövidtávú munkaszerződésnek köszönhető. Másfél millió fiatal viszont még így sincs jelen sem a munkaerőpiacon, sem az oktatásban. „Marine Le Pen eltörölte volna a jövedelemadót a 30 év alattiak számára, de sem ő, sem Emmanuel Macron nem ígért olyat, ami javítana a másfél millió fiatal helyzetén. Macron inkább arra fektette a hangsúlyt, hogy az elmúlt években minél többen kerüljenek be a szakképzésbe. Ez szintén javította a munkanélküliségi mutatókat”, mondta Somai Miklós, a Világgazdasági Kutatóintézet főmunkatársa a 168 Órának.

A képzésből kikerülő fiatalok munkába állása azonban időigényes, a képzett munkaerő hiányzik a munkaerőpiacról. „Franciaország is iparvesztési folyamattal szembesült az 1980-as évektől fogva. A maastrichti szerződés következtében ez a folyamat az 1990-es évek elejétől felgyorsult, miután az Európai Unió lehetővé tette a szabad tőkeáramlást. A legtöbb iparágban a termelést a Távol-Keletre, vagy Kelet-Közép-Európába, esetleg Észak-Afrikába telepítették. Ha megszűnik egy város közelében például az autó-összeszerelő üzem, akkor nem csak ipari munkahelyek tűnnek el, hanem például a takarító, szoftverfejlesztő vállalkozások is”, mondta Somai.

 

A Nyugat kenyereskosara

Franciaország Európa első számú mezőgazdasági exportországa: gabonafélék, cukorrépa és olajos magvak tekintetében az Európai Unió első számú termelője. Nyugat-Európa vezető katonai hatalma a fegyver és gépjárműgyártás, továbbá e termékek exportja szempontjából is a világ élvonalába tartozik. A Sanofi-Aventis konszernnek köszönhetően az Európai Unió legnagyobb gyógyszergyártója is. További húzóágazat a luxusipar, elsősorban a méregdrága bőripari termékek és a magasabb árkategóriába tartozó szeszes italok gyártása ugrott meg.

Franciaország változatlanul a legtöbb turistát vonzó célállomás. Párizs és az Azúr-part a legkedveltebb desztináció, a szektor bevétele a járvány előtt százmilliárd euróban volt mérhető. Az idegenforgalomra építő vállalkozások azonban nehéz idők elé néznek. „A turizmus, a szállodaipar, a légi közlekedés hiába kapott állami támogatást, ezek az intézkedések kifutnak és egyre több cég kerül bajba. Soha nem látott mértékben megnőtt a csődök száma, szó sincs arról, hogy a foglalkoztatás visszaállt volna a rendes kerékvágásba ezekben az ágakban”, mondta Somai.

 

Nem a bagett kicsi,

polgártársak!

„Az elmúlt öt évben nem igazán lett magasabb az életszínvonalunk. Sokkal óvatosabbnak kell lennünk, mire költjük a pénzünket. Macron politikája csak a gazdagoknak kedvez”, panaszkodott egy háromgyerekes fodrász, Isabelle a Deutsche Welle-nek. A kereskedelemben, vendéglátásban, logisztikában, vagy a szolgáltatóiparban dolgozó franciák jelentős része relatív szegénységben él, ráadásul idén kifutnak a koronavírus-járvány miatt bevezetett válságkezelő csomagok is.

Macron még 2018-ban eltörölte a vagyonadót, és Somai, valamint a statisztikák is Isabelle állítását támasztják alá. „Az éves átlagos GDP-növekedés ebben az öt évben 0,43 százalék volt, ami nem egy robogó gazdaságot mutat. Amikor ilyen alacsony a növekedés, akkor gyanús, hogy ennek a nagy részét elviszi a felső egy százalék, a többiek életszínvonala meg csökken. Ez a Macron-érában csúcsosodott ki”, mondta Somai. Az elmúlt öt évben a felső egy százalék átlagosan 2,8 százalékkal tudta növelni vagyona értékét, a szűk francia elit, a felső 0,1 százalék esetében a vagyonok négy százalékkal híztak. Ezzel szemben a legszegényebb öt százalékhoz tartozó háztartások vásárlóereje átlagosan fél százalékkal csökkent a Macron-korszakban. A minimálbér nettó 1269 euró, azonban a francia statisztikai hivatal (INSEE) közlése szerint a társadalom tíz százaléka kevesebb, mint havi 1247 euróból próbál megélni. A mediánbér jelenleg 1845 euró: ezt összevetve azzal, hogy Párizs külvárosában egy átlagos háromszobás albérlet díja közel kétezer, a francia átlagemberek helyzete valóban nem tűnik fényesnek.

„A romló életszínvonal nem annyira szembetűnő, a fiataloknak iPhone-jaik vannak. A leszakadás inkább ott mutatkozik meg, hogy mennyit kell dolgozniuk egy új lakásért, vagy hány éves korukig laknak a szüleikkel”, mondta Somai. Franciaország azonban még így is azon kevés EU-tagállamhoz tartozik, ahol a fiatalok átlagosan még 25 éves koruk előtt külön költöznek.

A képhez tartozik, hogy a franciák a nyugdíjkorhatár emelése miatt hetekig-hónapokig sztrájkoltak, az üzemanyagárak drasztikus növekedése miatt a sárgamellényes mozgalom blokádjai bénították meg az életet. Somai szerint még nem volt olyan elnöki periódus, amiben ennyi tüntetés lett volna, mint a Macron-érában: az a réteg, amelyik korábban kiszorult a városközpontból és ingázni kényszerült a munkahelyére, elkezdett félni a teljes leszakadástól. A jelenlegi 1,75 eurós (650 forintos) benzinár még az elviselhetőség határán mozog, további emelés azonban ismét széles rétegek dühét válthatja ki

A legfontosabb politikai-gazdasági partnerrel, Németországgal fenntartott viszonyban sem várható gyökeres változás. "Macron már megmutatta, hogy teljesen beáll a német elképzelések mögé. A franciák egyre távolodnak a németektől a gazdasági versenyben, nem partnerek. Macron alatt ez a folyamat csendesen tovább folytatódik, és nem hiszem, hogy Le Pen nacionalista-szuverenista politikája ezt befolyásolta volna. Az általa elképzelt fordulatot csak úgy lehetne végrehajtani, ha kilépnének az EU-ból, hiszen a 26 másik tagállam nem hagyná, hogy Franciaország ingyen utas legyen”, mondta Somai.

A franciák húsz éve, Jacques Chirac 2002-es duplázása óta nem választottak újra elnököt, és Macron ezt a sikert megköszönheti a nyugdíjasoknak. „A 34 év alattiaknál a szocialista Jean-Luc Mélenchon kapta a legtöbb szavazatot az első fordulóban. A 35-59 éveseknél Le Pen nyert, Macron csak a 60 évnél idősebbeknél volt a legnépszerűbb: az idősek hagyományosan konzervatívak, féltik a vagyonukat, életszínvonalukat, inkább a status quo-ra szavaznak. Nekik megfelelt az is, ahogy a koronavírus-válság idején védte őket”, vélte Somai. đĐ