Kedden jelentik be a Biden-kormány tagjait, magyar származású lehet a külügyminiszter

A korábbi budapesti amerikai nagykövet fiáról cikkezik a Bloomberg és a The New York Times is.

2020. november 23., 05:30

Szerző:

Joe Biden várhatóan Antony Blinkent nevezi meg külügyminiszter-jelöltjéül – jelentette a Bloomberg News vasárnap későn este. A közlést sem Biden munkatársai, sem Blinken nem kommentálták. Korábbi hírek szerint Joe Biden fontolgatja Susan Rice, az Obama-kormányzat ENSZ-nagykövetének jelölését is a külügyminiszteri posztra. Rice a napokban azt mondta, nyitott a jelölésre.

Az 58 éves Blinken 2015 és 2017 között külügyminiszter-helyettes, előtte pedig Barack Obama nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese volt. Pályáját Bill Clinton kormányzata idején kezdte a külügyminisztériumban.

A The New York Times is azt írta hétfő hajnalban, hogy Biden Blinken mellett dönt. A lap szerint ő Joe Biden legközelibb külpolitikai és nemzetbiztonsági tanácsadója.

Antony Blinken édesapja, Donald Blinken Magyarországon volt amerikai nagykövet a kilencvenes években.

Biden kommunikációs tanácsadója, Katie Bedingfield vasárnap elmondta: Joe Biden kedden hozza nyilvánosságra a várható kormányzata tagjainak névsorát.

Biden egyik tanácsadója, Jennifer Psaki elmondta: hogy a leendő Biden-kormány sokszínű lesz. „A Bidenre és alelnökjelöltjére, Kamala Harrisre szavazók között vannak progresszívek, mérsékeltek és republikánusok is, jóllehet, az amerikaiak túlnyomó többsége nem e meghatározások szerint gondol önmagára. A várható kormányzat tükrözi majd Amerikát” – mondta.