Jávor Benedek nem jön haza Brüsszelből, lehet, hogy az Európai Bizottságnak fog dolgozni

2019. július 10., 13:22

Szerző:

A május 26-i EP-választáson nem sikerült mandátumot szereznie Jávor Benedeknek, a Párbeszéd politikusa a negyedik volt az MSZP-P listáján, a pártszövetség ugyanis mindössze egy képviselőt küldhetett Brüsszelbe. A poszt némi huzavona után az MSZP-s Ujhelyi Istváné lett.

Fotó: Facebook/Jávor Benedek

A Párbeszéd egykori képviselője a Klubrádiónak azt mondta, hogy a történtek ellenére sem jön haza, családjával maradn Brüsszelben. Egyelőre tájékozódik a lehetőségekről, még az is lehet, hogy az új Európai Bizottságban fog dolgozni. Ugyanazzal a témakörrel akar foglalkozni, mint eddig, vagyis marad a környezetvédelemnél.

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.