Izrael újabb csapást mért a Hamászra

2020. augusztus 14., 06:50

Szerző:

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy újabb csapást mért péntek hajnalban a Hamász gázai övezeti állásaira.

Izrael az elmúlt héten több éjszakai csapást is végrehajtott a Gázai övezetet irányító iszlamista szervezet állásai ellen, válaszul a palesztin tengerparti övezetből gyújtóléggömbökkel végrehajtott támadásokra, amelyek közül néhány tüzeket okozott Izrael déli területein.

– A csütörtökön napközben folytatódó léggömbös támadások nyomán péntek hajnalban harci repülőgépek, katonai helikopterek és harckocsik lőtték a Hamász gázai övezeti állásait, köztük légvédelmi rendszereket, föld alatti létesítményeket és megfigyelőpontokat

– írta rövid közleményében az izraeli hadsereg (IDF).

A csapások néhány órával azután folytatódtak, hogy Washingtonban bejelentették: Izrael és az Egyesült Arab Emírségek amerikai közvetítéssel megszületett békemegállapodását, amit Donald Trump elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök történelmi jelentőségűnek minősített, a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász és a Hamász vezetése azonban egyaránt elutasított. 

 

A gyújtószerkezetek felbocsátása a múlt héten kezdődött. Az eszközök becsapódásakor általában tűz keletkezik mezőgazdasági területeken, elpusztul a termés.

Halálos áldozatokról egyelőre nem érkeztek jelentések. A palesztin akciók miatti megtorlásul Izrael kedden határozatlan időre lezárta a gázai áruforgalmi átkelőhelyet Kerem Salomnál.

Izrael 1967-ben foglalta el Egyiptomtól a Gázai övezetet, de 2005-ben kivonult onnan, a terület határait azonban azóta is szigorúan ellenőrzi. Az utolsó nagyobb konfliktus a térséget irányító Hamásszal 2014-ben volt. Az azt követően egyiptomi közvetítéssel létrejött tűzszüneti megállapodás ellenére az erőszak időnként fellángol Izrael és a Hamász között.