Palesztin fiatalt lőttek le izraeli katonák Ciszjordániában

Hebronban is lőttek a katonák, és Dzsenín, valamint Náblusz városa közül ismét egyre feszültebb a helyzet.

2022. október 12., 21:34

Szerző:

Izraeli katonák szerdán lelőttek egy palesztin fiatalt az egyik ciszjordániai menekülttábor elött kitört összecsapásokban - közölte a palesztin egészségügyi minisztérium.

A tájékoztatás szerint a halálos áldozat Oszama Adavi, egy 18 éves fiú volt.

A nap folyamán palesztinok százai tüntettek a Hebron közelében lévő menekülttáborok körzetében kialakított ellenőrzőpontoknál. A konfliktus azt követően robbant ki, hogy előző nap lelőttek egy izraeli katonát Ciszjordániában - miután egy 18 éves katonát már október elején megöltek Kelet-Jeruzsálemben -, s válaszul a hadsereg benyomult a város melletti palesztin menekülttáborba, Suafátba, ahonnan az elkövető érkezett.

Helyszíni beszámolók szerint Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordánia egyes részein a Suafátban történtek miatt tiltakozásul zárva tartottak az üzletek, s a magániskolák is felszólították diákjaikat, hogy maradjanak otthon.

(Kiemelt kép: Egy palesztin polgár járművét emeli ki az Izraeli Véderő, hogy a bejutást biztosítsa szélsőséges zsidó telepesek számára az Ibrahim mecset - Makhpéla barlang - felé. Fotó: Hazem Bader / AFP)

Tegnap 10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.