Irán vs. Izrael: kölcsönös támadások

Irániak követték el a robbantást múlt pénteken az izraeli tulajdonban lévő teherhajón az Ománi-öbölben. Erről Benjamin Netanjahu miniszterelnök nyilatkozott az izraeli közszolgálati rádióban hétfő reggel. Válaszul Izrael rakétatámadást indított a szíriai Damaszkusz, Irán szövetségese ellen vasárnap.

2021. március 1., 07:59

Szerző:

"Irán Izrael legnagyobb ellensége, és az egész térségben lesújtunk rá. Az irániaknak nem lesz atomfegyverük sem megállapodással, sem anélkül. Ezt mondtam Joe Biden barátomnak is" - nyilatkozott az izraeli miniszterelnök, az amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésére is utalva.

Az iráni lapok szerint Izrael vasárnapi rakétatámadása Damaszkusz ellen válaszlépés az izraeli hajót ért támadásra.

A tel-avivi székhelyű Ray Shipping cég tulajdonában álló, bahamai zászló alatt hajózó Helios Ray hajón pénteken történt máig ismeretlen eredetű robbanás, amely négy lyukat okozott a hajótesten, nem sokkal a merülési vonal felett.

Az iráni külügyi szóvivő hétfőn visszautasította Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azon állítását, mely szerint irániak követték el a robbantást múlt héten az izraeli tulajdonban lévő teherhajón az Ománi-öbölben, hozzátéve, hogy a Perzsa-öböl biztonsága nagyon fontos Teheránnak.

Szaíd Hatibzadeh hozzátette, hogy Netanjahu csak azért vádolja Iránt a robbantással, hogy elterelje a figyelmet hazája belpolitikai ügyeirő

A hajózás biztonságát Irán és a nyugati országok, különösen az Egyesült Államok és Nagy-Britannia között kialakult feszültség veszélyezteti a Perzsa(Arab)-öbölben és az öböl egyetlen vízi kijáratánál, a Hormuzi-szorosban, ahol a világ olajszállítmányainak ötöde áthalad. Az Egyesült Királyság 2019-ben két hadihajót küldött a térségbe, mert iráni erők lefoglaltak egy brit tankert.

(Kiemelt képünk: EPA/Haitham Imad)