Izraeli titkosügynököket tartóztattak le Iránban

Izraeli titkosügynököket tartóztattak le csütörtökön Iránban – jelentette az ország hivatalos hírügynöksége.

2022. július 28., 18:04

Szerző:

A közlemény szerint egy ötfős csoportról van szó, amely az izraeli titkosszolgálattal és egy iráni szakadár csoporttal is kapcsolatban állt.  A jelentés szerint a csoport tagjai az információgyűjtésen kívül gyújtogatásokat szerveztek, államellenes propagandát folytattak és fegyveres akciók szervezésére is kiképezték őket.

Egy hónapon belül ez már a harmadik hasonló leleplezés Iránban: Teherán állítása szerint szombaton szintén egy olyan „terrorista csoportot” számoltak fel, amelyet a Moszad irányított, és amely az ország északi részén található kurd terület elszakadásáért küzd.

Július elején az iráni elhárítás azt közölte, hogy olyan izraeli ügynököket tartóztattak le, akik fegyvereket rejtegettek, és belső zavargások kirobbantására készültek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy izraeli katonai dzsip járőrözik a libanoni határkerítésnél, az észak-izraeli Shtula település közelében 2022. április 25-én, miután Libanonból egy rakétát lőttek Észak-Izraelre. Fotó: JALAA MAREY / AFP)

A BBC arról írt, Moszkva visszautasította a Zaporizzsja közelében álló, hatalmas atomerőmű demilitarizálását, így a reaktorok között továbbra is hadijárművek cikáznak, azok közvetlen közelében pedig lőszert tartanak. Az oroszok szerint ők csak vigyáznak a létesítményre, nehogy az ukrán hadsereg odalőjön, mivel szerintük éppen Kijev készül pénteken erre.