Csoportos nemi erőszak miatt lángoltak fel az indulatok Indiában

Az ügy országos tiltakozásokat váltott ki, és újra felhívta a figyelmet a nők elleni erőszak súlyos problémájára az országban.

2020. december 20., 09:06

Szerző:

Négy férfit vádoltak meg Indiában egy 19 éves, az érinthetetlenek kasztjához tartozó nő csoportos megerőszakolásával és meggyilkolásával. Az eset országos tüntetéseket váltott ki.

Még szeptemberben történt egy Hathras nevű indiai kis faluban, hogy egy 19 éves lány a földeken dolgozott, amikor négy idősebb férfi rátámadt. Az indiai központi nyomozó iroda pénteken benyújtott vádirata megerősítette, hogy a lányt csoportosan erőszakolták meg és négy férfit vádolnak a meggyilkolásával – számol be a Guardian.

A lány dalit volt, India legalacsonyabb kasztjához, a korábban „érinthetetlenek” néven ismert kaszthoz tartozott, négy állítólagos támadója egy magasabb kasztból származik. A dalit nők elleni szexuális erőszakot rendszeresen használják az elnyomás eszközeként – Indiában naponta mintegy 10 dalit nőt erőszakolnak meg.

A 19 éves áldozatot a családja találta meg vérbe fagyva a mezőn, alig volt eszméleténél és eltört a gerince is. A lányt egy helyi kórházba szállították, majd egy delhi állami kórházba, ahol két héttel a támadás után belehalt sérüléseibe.

Esete kezdetben alig keltette fel a média figyelmét, miután azonban a helyi rendőrséget azzal vádolták, hogy a lány és családja alacsony kasztja miatt nem vizsgálták megfelelően az esetet, dühödt tiltakozások robbantat ki Indiában. Később több rendőrt felfüggesztettek az ügy „gondatlanság és hanyag kezelése” miatt. A rendőrség minden jogsértést tagad.

A rendőrség egy ideig azt is cáfolta, hogy a lányt megerőszakolták, a helyi tűzoltóparancsnok vezetője szerint pedig a nemi erőszakkal kapcsolatos vádak egy kitalált nemzetközi összeesküvés részei. A rendőrséget azután érte el a felháborodás, hogy állítólag az éj leple alatt, a család kérése ellenére elhamvasztották a lány holttestét. A hivatalosságok szerint a hamvasztást „a család kívánságainak megfelelően” hajtották végre.

Az eset ismét rávilágított a nők ellen elkövetett szexuális erőszak széleskörű fenyegetésére Indiában. 2012-ben Delhiben egy buszon egy diáklány brutális csoportos megerőszakolása után új nemi erőszakellenes törvényeket és szigorúbb büntetéseket hoztak az országban, de az erőszakos esetek továbbra is burjánzanak.