Hivatalba lépett az új vezérkari főnök Izraelben

Izraelben hivatalba lépett az ország új, 23. vezérkari főnöke, Herci Halevi hétfőn a miniszterelnöki hivatalban tartott ünnepségen – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn. A ceremónián jelenlévő Benjámin Netanjahu miniszterelnök az Irán elleni céltudatosságra buzdított. 

2023. január 16., 11:34

Szerző:

Az 54 éves Herci Halevi a ceremónián altábornagyi rangot kapott. Jelen volt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joav Galant védelmi miniszter és a leköszönő vezérkari főnök, Aviv Kohavi is. Netanjahu beszédében az Irán elleni céltudatosságra buzdított, harcra szólított fel különösen Irán szíriai fegyverszállító tevékenységével szemben, valamint Irán nukleáris fegyverkezésének megakadályozására.

„Minden katonának és tisztnek egy parancsnoka van, és mindenki fölött a vezérkari főnök, a hadsereg legmagasabb rangú tisztje áll. Ő a honvédelmi miniszternek és a kormánynak felel” – hangsúlyozta a katonai parancsnokság egységét Joav Galant védelmi miniszter.

Az ünnepség után Halevi Kohavival együtt meglátogatja Jeruzsálemben a hercl-hegyi katonai temetőben az Emlékezés Csarnokát, majd az óvárosban a Siratófalat, s tiszteletét teszi Jichák Hercog államelnöknél. Végül Tel-Avivban, az izraeli hadsereg főhadiszállásán átveszi a parancsnokságot elődjétől. Az előző izraeli kormány október végén hagyta jóvá Halevi vezérkari főnöki kinevezését. Megbízatása három évre szól, de a kormány meghosszabbíthatja mandátumát több mint egy évvel – ahogyan azt Kohavinál és számos másik elődjénél is megtették.

(Kiemelt képünk: Az izraeli kormány sajtóhivatalától (GPO) kapott, 2022. augusztus 2-i keltezésű handout képen az ország következő katonai főnökének jelöltje, Herzl (Herzi) Halevi vezérőrnagy látható a miniszterelnökkel (nem látható) folytatott találkozója közben Jeruzsálemben. Fotó: GPO / AFP)

Tegnap 21:53

Jemeni lázadóknak szánt iráni gépkarabélyok, géppuskák és tankelhárító rakéták ezreit foglalták le január 15-én francia haditengerészeti egységek az Ománi-öbölben – közölte csütörtökön az amerikai haderő közel-keleti térségért is felelős középső parancsnoksága (CENTCOM).

Tegnap 21:50

Választási csalásra való felbujtással vádolja egy ellenzéki szenátor Jair Bolsonaro volt brazil államfőt. Marcos do Val egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt állította, hogy az októberi elnökválasztás előtt a volt államfő környezetéből megkörnyékezték őt a választás majdani érvénytelenítésének lehetőségével kapcsolatban.

Tegnap 19:49

Szerbia még nem írta alá az úgynevezett francia-német javaslatot, amely a Belgrád és Pristina közötti helyzetet rendezné, a tárgyalásokat még folytatni kell – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön Belgrádban a parlament rendkívüli ülésén, amelynek témája a koszovói helyzet rendezése volt. Az elnök egyik felszólalását az ellenzék bekiabálással zavarta meg, majd dulakodás tört ki a kormánykoalíció és az ellenzék képviselői között.