2023-tól tilos lesz az ízesített hevített dohánytermék forgalmazása

2023-tól az Európai Unió területén tilos lesz a hevített dohánytermékek esetében is a jellegzetes ízesítésű termékek forgalomba hozatala, illetve tilos lesz minden olyan megoldás, amely a dohánytermék alkotóelemeiben például a szűrőben, a papírban, a csomagolásban, a kapszulában ízesítést tartalmaz. 

2022. november 15., 10:57

Szerző:

Az Európai Bizottság rendelete szerint jövő év október 23-tól nem lehet ízesített hevített dohányterméket forgalomba hozni az Európai Unió területén. Egy nyáron megjelent bizottsági jelentés szerint a hevített dohánytermékek értékesítési volumene több mint öt tagállamban 10 százalékkal emelkedett – írja a napi.hu.

A megnövekedett fogyyasztást akarják visszafogni

A hagyományos cigarettáknál 2020. május 20-a után tiltották meg a mentolos vagy más ízesítésű cigik forgalmazását a dohányboltokban. Emellett a hevített dohányterméken is kötelező lesz a hagyományos dohánytermékeknél már jelenleg is alkalmazott képes és szöveges figyelmeztetések elhelyezése a csomagoláson. A tiltást tartalmazó konkrét jogszabályokat a tagállamoknak a kötelessége megalkotni – mondta a napi.hu-nak Lengyel Antal, a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének (MDKSZ) elnöke.

A hevített dohánytermékek ízesítésének tilalmáról szóló irányelvet azután tették közzé az EU hivatalos lapjában, hogy a július végi javaslattal szemben sem az Európai Unió Tanácsa, sem az Európai Parlament nem emelt kifogást – írja a Tobacco Magazin.

Az EU-ban értékesített hevített dohánytermékek mennyisége jelentősen nőtt. Egy nyáron megjelent bizottsági jelentés szerint a hevített dohánytermékek értékesítési volumene több mint öt tagállamban 10 százalékkal emelkedett. Az unióban a hevített dohánytermékek aránya meghaladta a dohánytermékek teljes értékesítésének a 2,5 százalékát. Az ízesített, hevített dohánytermékek kivonásával újabb lépést teszünk a rák elleni európai terv keretében megfogalmazott elképzelések megvalósítása felé, amely szerint 2040-re a lakosság kevesebb mint 5 százaléka fog dohányozni – mondta még nyáron Sztella Kiriakídisz , az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos.

Tízből kilenc tüdőrákos megbetegedést a dohányzás okoz, ezért cél, hogy a dohányzás a lehető legkevésbé legyen vonzó az emberek számára.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Flickr)

 

 

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve.