Hétezer dolgozójának mond búcsút a Disney

Világszerte 7000 munkahelyet szüntet meg egy több milliárd dolláros költségcsökkentési kezdeményezés részeként a Disney. A cél a vállalat működésének stabilizálása a médiaipar zűrzavaros időszakában. Bob Iger, a Disney vezérigazgatója szerint 5,5 milliárd dollár költséget terveznek megtakarítani, és növelni a Disney+ streamingszolgáltatás nyereségét. 

2023. február 9., 13:44

Szerző:

A Disney október 1-jén mintegy 220 000 alkalmazottat foglalkoztatott, ebből körülbelül 166 000-et az Egyesült Államokban. A 7000 munkahely leépítése a globális munkaerő mintegy 3%-át jelenti – írja a CNN. A létszámleépítés egy költségcsökkentési terv részeként valósul meg. Iger szerdán tett bejelentése szerint 5,5 milliárd dollár megtakarítást céloznak meg az egész vállalaton belül. 50 százalék a marketingköltségekből, 30 százalék a munkaerő megtakarításból, 20 százalék pedig a technológiai, beszerzési és egyéb kiadások csökkentéséből származna.

A nagyarányú létszámleépítést Iger azt követően jelentette be, hogy a vállalat a vártnál jobb pénzügyi eredményeket tett közzé a 2022-es negyedik negyedévre vonatkozóan. A számokból kiderült, a cég bevétele az elmúlt negyedévben 8 százalékkal növekedett (23,5 milliárd dollár), ez felülmúlta az elemzők becslését. Az egy részvényre jutó nyereség, bár alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál, szintén túlszárnyalta az előrejelzéseket. A vállalat szerint ez az Avatar: A víz útja című sikerfilm jegybevételeinek és a vidámparkok kivételesen nagy bevételének köszönhető.

A streamingszolgáltatáson marad a fókusz

A Disney+ streamingszolgáltatásra előfizetők száma azonban egy százalékkal, 164 millióról 162 millióra csökkent. A szegmens vesztesége az október 1-én zárult negyedév végén 1,5 milliárd dollár volt. A vállalat három fő tevékenysége közül Iger elmondása szerint a streamingszolgáltatás marad a prioritás. Iger azt mondta: „Sok tekintetben ez a jövőnk, de nem fogunk lemondani a lineáris vagy hagyományos platformokról, amíg azok még hasznunkra lehetnek nekünk és részvényeseinknek.”

Iger bejelentette, hogy az összes média- és tartalomüzletágát világszerte, beleértve a streaminget is, egy új szegmensbe fogja egyesíteni, amely a Disney Entertainment nevet kapja. Azt mondta, hogy az átszervezés kulcsfontosságú ahhoz, hogy „a kreativitás visszatérjen [a] vállalat középpontjába”.

A vállalat a járvány idején felfüggesztette az osztalékfizetést. A Disney vezérigazgatója szerdán azt is bejelentette, hogy ez várhatóan visszatér. „Költségcsökkentési kezdeményezéseink teszik ezt lehetővé. Bár kezdetben ez egy szerény osztalék lesz, reméljük, hogy idővel erre építhetünk.”

 

(Kiemelt képünk: A 2022. szeptember 09-én készült archív képen a rajongók a Disney+ logóban tükröződnek a Walt Disney D23 Expo alatt a kaliforniai Anaheimben. Fotó: Patrick T. FALLON / AFP)