Határozatlan időre lezárják a kulcsfontosságú alagutat

Svájcban hétfőtől határozatlan időre lezárták a Gotthard-alagút közúti szakaszát.

2023. szeptember 12., 13:09

Szerző:

A Svájc, illetve Európa északi és déli része közötti egyik fő átkelőhelyet biztosító alagutat egy repedés miatt zárták le mindkét irányban további intézkedésig a hatóságok – közölte az Index.

Az illetékes szövetségi hivatal vasárnap délután döntött a lezárásáról, miután a mennyezeten repedés keletkezett, és betondarabok hullottak le – derül ki a hivatal közleményéből. A tájékoztatás szerint a repedés 25 méteren át húzódik, 700 méterrel az északi kapun túl. Sem az ok, sem a pontos kár mértéke még nem ismert.

A közúti forgalmat – naponta több ezer járművet, köztük sok teherautót – a San Bernardinó-i útvonalon és a Gotthard-hágón át terelik.

A mintegy 16,9 kilométer hosszú közúti alagút az áruszállítás szempontjából kulcsfontosságú átkelőhely, ahol általában igen nagy a forgalom.

Korábban egy tehervonat kisiklása miatt lezárták a vasúti alagút egyik ágát is A balesetben a vonat 7 kilométer hosszan megrongálta a pályát, és „hatalmas károkat” okozott – közölte a svájci szövetségi vasúttársaság (SBB). Egyelőre nem tett tudni, hogy a javítási munkálatok mennyi időt vesznek igénybe. A vasúttársaság becslése szerint azonban a személyforgalom részleges működtetése 2024 elejétől lehetséges lesz.

(Kiemelt képünkön egy autó a hosszú expozíciós idővel készített felvételen belép egy alagútba egy autópályán a nyugat-svájci Grandson közelében, 2021. december 21-én. Fabrice COFFRINI / AFP)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.