Hárommilió embert evakuálhatnak Kijevből, ha végleg elmegy az áram

Kijev felkészült a legrosszabb forgatókönyvre, miszerint végleg elmegy az áram a fővárosból. Ha ez megtörténik, akkor a város mintegy hárommilió megmaradt lakosát evakuálja.

2022. november 6., 15:04

Szerző:

Ukrajna energetikai infrastruktúrájának 40 százaléka megsérült vagy megsemmisült. Jelenleg ezer fűtött óvóhelyet állítanak fel, amelyek bunkerként is szolgálhatnak, miközben a mérnökök a szükséges berendezések nélkül próbálják megjavítani a lebombázott erőműveket – írta New York Times. A kijevi vezetés pedig már arra készül, hogy a legrosszabb esetben a város teljes lakosságát evakuálják.

Ukrajna áramellátási képességére nehezedő óriási nyomás annak köszönhető, hogy az orosz erők országszerte bombázzák az ukrán energetikai infrastruktúrát. Elemzők szerint Putyin azért nyúlt ehhez a taktikához, mert csapatai többször is kudarcot vallottak a frontokon.

Az ukrán nemzeti energiaszolgáltató annak érdekében, hogy megakadályozza a hálózat teljes összeomlását, szombaton közölte, hogy hét régióban továbbra is gördülő áramkimaradásokat lesznek. Az áramkimaradások Kijevet és környékét, valamint Csernyihiv, Cserkaszi, Harkiv, Poltava, Szumi és Zsitomír régiót érintik – közölte a közműszolgáltató.

Hárommillió embert evakuálhatnak

Az orosz csapások által okozott károk arra kényszerítették a tisztviselőket, hogy számoljanak azzal a lehetőséggel, hogy a további károk miatt nem tudják majd biztosítani az alapvető szolgáltatásokat.

„Ha Oroszország tovább folytatja az ilyen támadásokat, elveszíthetjük a teljes villamosenergia-rendszerünket” – mondta egy interjúban Roman Tkacsuk, a kijevi önkormányzat biztonsági igazgatója.

A fővárosi tisztviselőknek azt mondták, hogy valószínűleg legalább 12 órán belül értesülniük kell arról, hogy a hálózat a meghibásodás szélén áll. Ha ez bekövetkezik, akkor elkezdik tájékoztatni az ott lakókat, és felszólítják őket, hogy hagyják el a várost.

A helyzet egyelőre kezelhető, és még nem voltak arra utaló jelek, hogy a civilek nagy számban menekülnének Kijevből, de ez gyorsan megváltozna, ha a városi áramszolgáltatás leállna – mondta Tkacsuk.

„Ha nincs áram, nem lesz víz sem” – hangsúlyozta. „Ezért a kormány és a városvezetés minden lehetséges intézkedést megtesz az áramellátó rendszerünk védelme érdekében”.

(Kiemelt kép: Autók közlekednek egy sötét utcán áramszünet idején az ukrán energetikai infrastruktúrát ért orosz rakétatámadás után Kijevben, Ukrajna, 2022. november 03. Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)