Tizenhat embert ítéltek halálra a bangladesi lány felgyújtása miatt

2019. október 24., 14:30

Szerző:

Tizenhat emberre szabott ki halálbüntetést a bangladesi bíróság, amiért közük volt a 19 éves Nusrat Jahan Rafi megöléséhez - írja a BBC.

A fiatal nő március végén fordult a rendőrséghez, mert elmondása szerint régóta molesztálta a faluja iskolájának igazgatója, a tanárok pedig azt mondták neki, hogy inkább hallgasson. A feljelentést eleinte a rendőrség sem vette komolyan. Bár az igazgatót őrizetbe vették, a lány és családja halálos fenyegetéseket kapott, fiú diákok és helyi politikusok pedig nyíltan kiálltak az igazgató mellett. Áprilisban aztán

négy-öt ember felcsalta a nőt az egyik iskolaépület tetejére, és követelték tőle, hogy vonja vissza a vallomását. Amikor ezt megtagadta, leöntötték kerozinnal és felgyújtották.

A lány négy nappal később belehalt sérüléseibe a kórházban.

A gyors eljárásban elítélték a zaklatással vádolt iskolaigazgatót és legalább két fiút is, akik Rafi osztálytársai voltak.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.