17 év kihagyás után júliustól újra végrehajtják a szövetségi szintű halálbüntetéseket az Egyesült Államokban

2020. június 16., 06:14

Szerző:

Tizenhét évi kihagyás után, július 13-ától ismét végrehajtják a szövetségi szintű halálbüntetéseket az Egyesült Államokban - jelentette be hétfő este Wiliam Barr igazságügyi miniszter. A miniszter csaknem egy évvel ezelőtt jelezte erre vonatkozó szándékát, most azonban már az időpont is megvan. Akkor Barr azt mondta, ezt a büntetést a leggonoszabb bűnözőkre szabják ki és a minisztérium tiszteletben tartja a jogállamot és az áldozatokat, valamint családtagjaikat.

Kelly Gissendaner kivégzése ellen tüntetnek a Georgia állambeli Jacksonban 2015. szeptember 29-én éjjel. A tiltakozások ellenére a 47 éves Gissendanert 2015. szeptember 30-ára virradóra kivégezték Jackson város börtönében. Gissendanert, a
Fotó: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Az utóbbi 45 évben csupán három olyan embert végeztek ki az országban, akit szövetségi bíróság ítélt halálra, köztük 2001-ben Timothy McVeigh-t, az 1995-ös oklahomai támadás elkövetőjét.

A legutóbbi szövetségi szintű kivégzés 2003-ban volt.

Felmérések szerint a halálbüntetés támogatottsága nagyon lecsökkent az amerikai társadalomban az utóbbi évtizedekben: míg az 1990-es évek elején az emberek 80 százaléka támogatta, addig most már csak 54 százalékuk. Már csak kevés szövetségi állam alkalmazza, főleg a konzervatívabb déliek.

Tavaly 22 kivégzés volt az országban.

A legtöbb bűncselekmény tagállami bíróság elé kerül az Egyesült Államokban, csak a legsúlyosabb eseteket tárgyalják szövetségi szinten. Az elmúlt években - miután az igazságügyi minisztérium a szövetségi gyógyszerfelügyelet (FDA) kérésére vizsgálni kezdte a kivégzéseknél alkalmazott szereket - több tagállamban is felfüggesztették a halálos ítéletek végrehajtását. A tárca illetékes hivatala azonban úgy döntött, az FDA-nek nincs hatásköre az alkalmazott szereket illetően.