Freddy ciklon: nemzetközi segítséget kért Malawi elnöke

A pusztítással a kelet-afrikai ország már nem tud egyedül megküzdeni. A Freddy ciklon a hétvégén több délkelet-afrikai államon is végigsöpört, súlyos károkat hagyva maga után.

2023. március 20., 09:48

Szerző:

A nemzetközi közösségtől kért segítséget a Freddy ciklon sújtotta Malawi elnöke, aki a The Guardian című brit napilapnak adott, hétfőn közzétett interjúban aláhúzta: a trópusi vihar csaknem az ország felén pusztított.

„Ez bizonyítja, hogy az éghajlatváltozás valódi probléma, és mi a kellős közepében állunk” – szögezte le Lazarus Chakwera, és arra figyelmeztetett, hogy a klímaváltozás képes országát "állandó szegénységben" tartani.

„Belekerültünk abba az ördögi körbe, ahol próbálunk talpra állni, hogy aztán újra a földre zuhanjunk” – jelentette ki.
Elmondta, hogy a legsúlyosabb károkat az ország kereskedelmi és gazdasági központja, Blantyre szenvedte el, ám emellett még több faluról is tudni, ahova a katasztrófavédelem még el sem jutott.

„Minden segítségre szükségünk van (...) Bajban vagyunk és egyedül nem tudjuk megoldani” – fogalmazott az elnök, és rámutatott arra, hogy az utóbbi 13 hónapban Malawiban három ciklon is pusztított.

Emlékeztetett arra, hogy Malawi éppen a 2019-es Idai ciklonból próbált felépülni, amikor az országot elérte a koronavírus-járvány, most pedig a Freddy okozta károkkal néz szembe.

Hangsúlyozta, hogy bár a hatóságok gondoskodtak átmeneti szállásról és élelmiszersegélyről, az infrastruktúra újjáépítése meghaladja az ország kapacitásait.

„Utakra, kórházakra, iskolákra van szükségünk, másképp nagy bajba kerülünk” – fogalmazott.

Hétfőn a hatóságok már 476 halálos áldozatot regisztráltak a ciklon nyomán, a mentési munkálatok pedig a hét végén is tartottak, még mindig sok eltűntet keresnek.

A Freddy február vége óta kétszer csapott le a térségre. Ausztrália északi partvidékének közelében keletkezett, és február 21-én érte el Madagaszkárt, majd pár nap múlva lecsapott Mozambikra és Zimbabwére. A heves esők mindkét országban áradásokat okoztak. A Freddy ezután a partvidéktől nem messze egy kört írt le, és a melegebb vizek felett nagy mennyiségű párát szívott fel, így jelentősen megerősödve tért vissza és csapott le újra Madagaszkárra, majd múlt szombaton ismét elérte Mozambikot.

A ciklon az utóbbi évek egyik leghosszabb ideig tartó és legpusztítóbb trópusi vihara Afrika déli részén.

(Kiemelt kép: Beszakadt úttest a Freddy elnevezésű ciklon pusztítása idején, 2023. március 14-én a dél-malawi Blantyre nagyvárosban. A Malawiban pusztító trópusi vihar halálos áldozatainak száma 190-re emelkedett, 584-en megsérültek, 37 embert eltűntként tartanak nyilván. Fotó: MTI/AP/Thoko Chikondi)