Ferenc pápa fájdalmát fejezte ki a francia katolikus egyházban történtek miatt

Egyben köszönetet mondott az áldozatok bátorságáért.

2021. október 5., 17:28

Szerző:

Ferenc pápa fájdalmának adott hangot a francia katolikus egyházban történtek miatt, és egyben köszönetét fejezte ki az áldozatok bátorságáért – nyilatkozta a szentszéki szóvivő kedden, miután napvilágot látott a franciaországi katolikus egyházban papok által elkövetett szexuális visszaélésekről készített jelentés – írja az MTI.

Matteo Bruni szóvivő elmondta, hogy Ferenc pápa „fájdalommal fogadta” a jelentés tartalmát, amelyről személyesen a francia püspöki konferencia tagjai számoltak be neki a Vatikánban. A pápa „elsősorban az áldozatokra gondol nagy szomorúsággal az általuk elszenvedett sebek miatt, és hálával a bátorságukért, mellyel jelentették a történteket” – közölte a szentszéki szóvivő. Hozzátette, a pápa imádkozik, hogy az áldozatok vigaszra találjanak, és az igazság szolgáltatásával a gyógyulás csodájában is részesülhessenek. A szóvivő megjegyezte, a pápa nem feledkezik meg a francia egyházról sem, amelynek a „borzalmas valóság” tudatában a megváltás útját kell követni.

A francia katolikus egyházon belül az elmúlt hetven évben 2900 és 3200 között lehetett a pedofil bűnöket elkövetők száma a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélések kivizsgálásával megbízott független bizottság kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint. A francia püspöki konferencia által az egyházon belüli szexuális visszaélések kivizsgálására 2018-ban felállított bizottság sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra a 2500 oldalas jelentést, amelynek ismertetésére a sértettek és képviselőik is meghívást kaptak. Éric de Moulins-Beaufort reimsi érsek, a Francia Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a közzétételt az igazság próbatételének nevezte, és megfelelő viselkedésre és megértésre szólított fel a sértettek iránt.

(Kiemelt kép: Egy aktivista tiltakozik Marek Jedraszewski ellen a lengyelországi krakkói érseki palota előtt 2019. december 8-án. A tüntetők homofóbiával és gyűlöletbeszéddel vádolták Jedraszewskit. Fotó: Beata Zawrzel / Nurphoto/AFP)

15:38

Legalább negyvenegyen meghaltak a tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban a héten Zahedanban – közölte az Iráni Emberi Jogok (IHR) nevű, norvégiai székhelyű szervezet vasárnap.

15:24

Az izraeli kormány programot fogadott el az orosz bevándorlók fogadására, mely segíti beilleszkedésüket – jelentette a Maárív című izraeli újság hírportálja vasárnap.

2022. október 2., 10:43

Legalább huszonhatan meghaltak és tizenhatan súlyosan megsérültek, amikor felborult és egy tóba süllyedt egy zarándokokat szállító traktor India északi részén – közölték a helyi hatóságok.