Félmilliárd dolláros támogatást ígér Biden Ukrajnának

A háborús Ukrajnában ezzel párhuzamosan meghosszabbították a hadiállapotot.

2022. április 21., 19:34

Szerző:

Az ukrán parlament, a Verhovna Rada jóváhagyta a hadiállapot további 30 nappal történő meghosszabbítását az országban, írja a CNN. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz inváziót követően, február 24-én hirdette ki a hadiállapotot az egész országra.

Ezzel egy időben Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy a csütörtökön megígért 800 millió dolláros katonai segélyen felül további 500 millió dolláros támogatást nyújt az Egyesült Államok az ukrán kormánynak. „Amellett, hogy megerősítjük Ukrajna ellenállását a harctéren, demonstráljuk támogatásunkat Ukrajna népe iránt is. Az Egyesült Államok ma bejelenti, hogy további 500 millió dollár közvetlen gazdasági támogatást kívánunk nyújtani az ukrán kormánynak” – mondta Biden.

Az új támogatással az Ukrajnának nyújtott teljes amerikai gazdasági támogatás az orosz invázió óta eltelt közel két hónapban egymilliárd dollárra emelkedett.

Biden szerint az 500 millió dolláros támogatást az ukrán gazdaság stabilizálására, az orosz támadás által tönkretett közösségek megsegítésére, valamint azoknak a bátor munkásoknak a fizetésére használhatja fel, akik továbbra is alapvető szolgáltatásokat nyújtanak az ukrán népnek. Emellett egy új programot is bejelentett az amerikai elnök: létrehozzák a Unite for Ukraine, vagyis Egyesüljünk Ukrajnáért elnevezésű kezdeményezést. Ennek célja, hogy a brutális invázió közepette az Egyesült Államokba igyekvő ukránokat támogatják – akiknek egyébként mintegy kétharmada gyermek.

Az amerikai elnök úgy jellemezte ezt a kezdeményezést, hogy egy célszerű csatorna lesz a biztonságos és legális migrációhoz Európából az Egyesült Államokba az ukránok számára. A program részleteiről egyelőre nem túl sok minden ismert, azt azonban leszögezte Biden, hogy a programban résztvevő menekülteknek amerikai „szponzorral" kell rendelkezniük, például egy családdal vagy egy nem kormányzati szervezettel, aki segíti őket.

Biden szerint az Egyesült Államok új intézkedéseivel üzenetet kíván küldeni Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, aki harmadik hónapja folytatja erőszakos betörését. Ezért az amerikai elnök bejelentette, kitiltja az amerikai kikötőkből az orosz hajókat.

(Kiemelt kép: Az orosz invázió elleni tüntetés a Fehér Ház előtt, 2022. március 20-án. Fotó: Bryan Olin Dozier / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.