Fehéroroszország csatlakozhat az oroszokhoz

Megint szólnak a szirénák Kijev közelében.

2022. február 28., 07:17

Szerző:

Hétfőn, az ukrajnai orosz invázió ötödik napján folytatódtak a támadások Kijev közelében. Oroszország továbbra is több fronton támadja Ukrajnát.

Jîtomîr, Harkov és Dnipro közelében szólnak a szirénák. Néhány órás csend után hétfő reggel ismét robbanások hallatszottak Kijevben és Harkovban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy hétfő délelőtt tárgyalások lesznek az ukrán és az orosz delegáció között Fehéroroszországban, a határ közelében.

Az ukrán titkosszolgálatok szerint Fehéroroszország kész „direktbe beavatkozni" Oroszország mellett az Ukrajna elleni offenzívába,„amellett, hogy megengedi az oroszoknak, hogy használják a területét, és átlépjék a határt” , jelentette ki az egy ukrán tisztségviselő a CNN hírtelevíziónak.

Egy másik ukrán kormányközeli forrás szerint a Biden adminisztráció azt közölte Kijevvel, hogy Fehéroroszország arra készül, hogy behatoljon Ukrajnába.

Fehéroroszország Oroszország szövetségese, és az orosz csapatok indítópontjaként használják Ukrajnába. Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök hivatala közölte, hogy Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök vasárnap felhívta ukrán kollégáját.

"A politikusok megállapodtak abban, hogy az ukrán delegáció előfeltételek nélkül találkozik az orosz delegációval az ukrán-fehérorosz határon, a Pripjaty folyó közelében" - közölte Zelenszkij irodája. Alekszandr Lukasenko felelősséget vállalt azért, hogy a fehérorosz területen állomásozó gépek, helikopterek és rakéták a földön maradjanak az ukrán delegáció utazása, találkozója és visszatérése során.

Fehéroroszország álláspontja az invázióról: Lukasenko a múlt héten azt mondta, hogy a fehérorosz csapatok csatlakozhatnak az invázióhoz, "ha szükségessé válik".

„A csapataink semmilyen módon nem vesznek részt ebben a műveletben. Itt nem fogjuk igazolni magunkat a konfliktusban való részvételünk vagy nem részvételünk miatt. Még egyszer megismétlem.

Csapataink nincsenek ott, de ha szükségessé válik, ha Fehéroroszországnak és Oroszországnak szüksége van rájuk, ott lesznek”

– mondta Lukasenko a Belta állami hírügynökség YouTube-csatornáján.

(Kiemelt kép: Ukrán katonák Kijev közelében. Fotó: Daniel Leal / AFP)