Fehér Ház: Oroszország az ukrán lakosságot manipulálva akar támadni

Az Egyesült Államok szerint Oroszország provokál és félreinformálja a lakosságot.

2022. január 14., 21:10

Szerző:

Oroszország ürügyet akar kreálni ahhoz, hogy megtámadhassa Ukrajnát. Idegen zászló alatt végrehajtandó műveletek érdekében már ügynököket is telepítettek Ukrajna keleti részére – jelentette ki pénteken Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője a dpa német hírügynökség szerint. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője reagálásában visszautasította az értesülést, mondván, minden alapot nélkülöző információról van szó.

Psaki szerint Oroszország a közösségi médiában folytatott kampánnyal próbálja megteremteni a feltételeit annak, hogy Ukrajnát agresszorként tüntesse fel, illetve „provokációkat kreál" egy esetleges orosz beavatkozás igazolására. 

Az amerikai tisztségviselő hozzátette: az Egyesült Államok hírszerzése arra a megállapításra jutott, hogy Oroszország városi hadviselésben jártas ügynököket telepített, akik robbantásos merényleteket hajthatnak végre az oroszbarát szakadárok ellen, később pedig az ukrán kormányerőket vádolva a merényletek elkövetésével. Mint mondta, orosz ügynökök az ukrajnai emberi jogi helyzet súlyosbodásáról és az ukrán vezetők fokozódó harciasságáról terjesztenek híreszteléseket.

Hozzátette, hogy ezekben a félrevezető mikroblog-bejegyzésekben a Nyugatot teszik felelőssé a feszültségek elmélyüléséért, illetve olyan humanitárius problémákra hívják fel a figyelmet, amelyek egy orosz beavatkozással megoldódnának. John Kirby, a Pentagon (védelmi minisztérium) szóvivője közölte, hogy Oroszországnak ezt az eljárásmódját már megtapasztalhatták a Krím félsziget elcsatolásakor.

Oroszország 2014-ben, a Viktor Janukovics ukrán államfő megbuktatásához vezető tömeges tüntetések után annektálta az Ukrajnához tartozó Krímet. Ezután fegyveres harc robbant ki Kelet-Ukrajnában a Kijevhez hű erők és az oroszbarát szakadárok között. Az ENSZ becslései szerint mintegy 14 ezren veszítették életüket a fegyveres konfliktusban. Moszkva elutasítja azokat a kijevi vádakat, miszerint ő szította volna a konfliktust.

(Jen Psaki bejelentése a Fehér Házban 2021. december 6-án. Fotó: Nicholas Kamm / AFP)

 

A zambiai Ndolában a legfelsőbb bíróság csütörtökön felmentette a gyerekkereskedelem gyanújával hét hónappal ezelőtt őrizetbe vett horvát állampolgárokat – közölte Vedrana Simundza Nikolic, a horvát igazságügyi minisztérium államtitkára. A hírt a külügyminisztérium is megerősítette.

2023. június 1., 16:50

Megváltozott a Donyeck megyei Bahmut városánál a hadművelet formátuma, ezért átmenetileg szünetelnek a harcok – jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka csütörtökön az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott nyilatkozatában.