Tárt karokkal várják a Fideszt a szélsőjobboldali EP-frakció, de előbb ki kell lépnie az Európai Néppártból

2020. január 17., 15:20

Szerző:

Tárt karokkal várja a Fideszt az Európai Parlament Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciója, ha tényleg csatlakozni szeretnének – ezt a frakció vezetőhelyettese nyilatkozta a Magyar Nemzetnek.

A kérdésre, hogy Derk Jan Eppink, hogy a brexittel távozó nyolc brit tagjukat hogyan pótolnák, azt felelte:

– Senkit sem lep meg, ha azt mondom, hogy a Fidesz és a tagpártunk, a lengyel Jog és Igazságosság rendkívül szoros kapcsolatot ápol egymással. Ez nyilván kötelék lehetne az ECR és a magyar kormánypárt között, de előbb az Európai Néppárton belüli tagság kérdését kell rendezni. Egyébként nagyon csodálkozom, hogy miért nincs még elegük abból, hogy állandóan bűnbakot csinálnak belőlük”.

Mint tehát a holland politikus utalt rá, a Fideszt hamarosan ki is zárhatják európai pártcsaládjából, de februárnál előbb ez a kérdés aligha dől el. Az ECR 66 fős frakciójának mindenesetre jól jönne, ha a január végi Brexit után 8 fővel megcsappanó létszámot a Fidesz-KDNP 13 képviselője is támogatná.

Az ECR-ben a szlovák Szabadság és Szolidaritás (SaS) és Boris Johnson brit miniszterelnök Konzervatív Pártja mellett egy sor szélsőjobboldali alakulat, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS), a Svéd Demokraták (SD), a spanyol Vox, a holland Fórum a Demokráciáért (FvD) és a posztfasiszta Olasz Testvérek (FdI) EP-képviselői politizálnak.

Az ECR vezetőhelyettese arra is emlékeztetett, hogy a 7. cikkely szerinti eljárás folytatódik Lengyelország és Magyarország ellen is. Kijelentette, mindkét országot támogatják, szerinte csak bevándorlásellenes álláspontjuk miatt vannak „állandó ostrom” alatt. „A legtöbb, az uniós szabályoknak nem feltétlenül engedelmeskedő ország amúgy is megússza a bírálatokat, nézzük csak meg Franciaországot, amelyet már Jean-Claude Juncker is felmentett, mondván, a francia egy különleges eset. Ilyet Magyarországról vagy Lengyelországról senki sem állítana az EU-ban” – fogalmazott. – A Fidesz csatlakozásának egyébként megvan a maga folyamata,

előbb azt kell jelez­niük, hogy elhagynák az Európai Néppártot, majd csatlakozási szándékot mutatni egy másik, jelen esetben a mi pártunk felé. Bár nem voltam ott, amikor Orbán Viktor nemrég Varsóban tárgyalt Jarosław Kaczyńskivel, csodálkoznék, ha nem került volna szóba az ügy. Egyébként a parlamenti ülésteremben nagyon közel ülünk a Fidesz delegációjához, így a szemem sarkából látom, hogy a legtöbb kérdésben szinte ugyanúgy szavazunk 

– tette hozzá.