Elszabadultak az indulatok az EU-csúcson, hajnali fél 6-ig tárgyaltak az uniós vezetők, de nem sikerült megállapodni

2020. július 20., 09:11

Szerző:

Egész hétfő hajnalig tárgyaltak az EU-csúcs harmadik napján az uniós vezetők, de nem sikerült megállapodniuk az uniós forrásoknak a jogállamisági kritériumokkal kapcsolatos kitételéről. A Politico hétfő hajnali cikke szerint vasárnap 23 óra körül kezdődtek az erről szóló megbeszélések, végül "kisebb csoportokban" tárgyaltak tovább a politikusok reggel 5 óra 30-ig. 

Végül Charles Michel, az Európai Tanács elnöke összehívta a vezetőket és javasolta, 390 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás jusson a járvány utáni gazdasági újjáépítésre.

Ezek után hétfőn 16 órakor találkoznak újra.

Egyelőre a feltételekről semmit nem tudni, de például Sebastian Kurz osztrák kancellár és Mark Rutte holland kormányfő is úgy nyilatkozott hétfő reggel, hogy előrelépést tettek az éjszaka. 

A Politico tudósítása szerint többször elszabadultak az indulatok, olykot dühös hangnemben kérték számon egymást a kollégák: Emmanuel Macron francia elnök ráförmedt Sebastian Kurzra, és ököllel verte az asztalt, amikor az kiment telefonálni. A takarékos országok másik szószólójának, Mark Rutténak azt mondta Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, lehet, hogy egy pár napig hős lesz otthon, de aztán őt fogják felelőssé tenni az európai polgárok, amiért blokkolta a megfelelő és hatékony választ.

EU-csúcs Brüsszelben EU-csúcs Brüsszelben
Fotó: Olivier Matthys

Eközben Orbán Viktor is világossá tette álláspontját, és a jelek szerint nem aggódja túl a dolgot, és a Facebook-oldalára feltöltött vasárnapi videóje szerint, ha nem lesz megállapodás a költségvetés ügyében, „az nem miattam,

hanem a holland fickó miatt lesz”.

Ő nem más, mint a holland miniszterelnök, aki a jogállamiságot kéri számon a magyar kollégáján, akinek egyébként a parázs viták közepette is jutott ideje egy kis önmarketingre az utcán: