Észak-Korea rakétakilövést hajtott végre - a ballisztikus rakéta atomtöltet célbajuttatására is alkalmas

Észak-Korea egy atom töltet célba juttatására alkalmas rakétát lőtt ki a japán tenger irányába.

2022. szeptember 25., 08:54

Szerző:

Észak-Korea vasárnap ismét ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába - közölték a dél-koreai vezérkari főnökök.

Az atomtöltet célba juttatására alkalmas rakéta a japán védelmi minisztérium közlése szerint 600 kilométeres távolságot tett meg és 50 kilométeres magasságot ért el.


A dél-koreai Nemzetbiztonsági Tanács (NSC) elítélte Phenjan „provokációját,” s egyúttal kijelentette, hogy „semmilyen okból nem tartja elfogadhatónak” a rakétatesztelést. Észak-Korea katonai tevékenysége a nyilatkozatban foglaltak szerint „egyértelműen szembemegy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival, és tovább szítja a feszültséget a Koreai-félszigeten és a térségben.”


Kisida Fumio japán miniszterelnök nyilatkozatban közölte, hogy Tokió mindent megtesz annak érdekében, hogy információt gyűjtsön a rakétakilövésről, és, hogy megbizonyosodjon a hajók és légijárművek biztonságáról. Sebesülésekről vagy károkról egyelőre nem tudni.


A dél-koreai katonaság közölte, hogy a vezérkari főnökök egyeztetnek az Egyesült Államok katonai parancsnokaival arról, hogy miként reagáljanak az Észak-Korea által fennálló fenyegetésekre.


Dél-Korea hadserege már szombaton figyelmeztetett, hogy Phenjan tengeralattjárókról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
A rakétakilövésre utaló jeleket Szöul azután vette észre, hogy a Ronald Reagan amerikai nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó pénteken megérkezett Dél-Koreába, hogy közös hadgyakorlaton vegyen részt Szöullal.


Észak-Korea az idei évben gyorsított tempóban látott hozzá a rakétatesztelésekhez: január óta több mint 30, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát, valamint - 2017 óta először - interkontinentális fegyvereket is tesztelt.


A Phenjan jelentette fenyegetés várhatóan változatlanul fennáll majd Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnökének jövő heti tokiói látogatása alatt is. Az alelnök Abe Sindzsó volt japán miniszterelnök állami temetése alkalmából látogat a japán fővárosba.

(Kiemelt képünk: 2020. március 9., Észak-Korea vezetője, Kim Jonh Un. Fotó: Koreai Központi Hírügynökség)

Vége az aranykornak a brit-kínai kapcsolatokban, és Londonnak általánosságban is a vele azonos értékeket valló szövetségesekkel kell drámai mértékben elmélyítenie kapcsolatrendszerét – jelentette ki első átfogó külpolitikai programadó beszédében Rishi Sunak brit miniszterelnök.