Erőszakos zavargások törtek ki a kötelező oltás miatt, tíz rendőr megsérült

A francia kormány december végére halasztotta az Antillákon a koronavírus-járvány elleni oltási kötelezettséget.

2021. november 27., 07:46

Szerző:

A francia kormány december 31-re halasztotta az Antillákon a koronavírus-járvány elleni oltási kötelezettséget az egészségügyi dolgozók és a tűzoltók számára, miután az intézkedéssel szembeni tiltakozásokból kinőtt általános szociális mozgalom néhány napja zavargásokká fajult – írta az MTI.

A Franciaországhoz tartozó karibi szigeteken, Guadeloupe-on és Martinique-on a kötelező oltás ellen hetek óta tartó tüntetések fokozatosan alakultak át – a jelentős munkanélküliség és szegénység miatt – szociális követeléseket is magukban foglaló társadalmi megmozdulássá. A tüntetők már az üzemanyag-áremelés és az infláció ellen is tiltakoznak.

A kedélyek megnyugtatására Olivier Véran egészségügyi és Sébastien Lecornu tengerentúli ügyekért felelős miniszter pénteken közös közleményben jelentette be, hogy a kormány meghosszabbítja az oltási kötelezettség határidejét az egészségügyi dolgozók és a tűzoltók számára.

A szigeteken a megmozdulások az elmúlt napokban számos erőszakos cselekményhez, barikádépítéshez, üzletek kifosztásához, egyes helyeken lövöldözéshez is vezettek.

Guadeloupe fővárosában, Pointe-á-Pitre-en a parti őrségtől fegyvereket loptak el november 20-ra virradó éjjel, míg Martinique székhelyén, Fort-de-France városában péntekre virradó éjjel rendőrökre és újságírókra lőttek.

A rendőrség közlése szerint tíz rendőr megsérült, ötre rálőttek, öt másikat pedig különféle tárgyakkal dobáltak meg. Négy újságíró, köztük az AFP francia hírügynökség fotósára és a BFM hírtelevízió munkatársaira is rálőttek motorozó férfiak Fort-de-France egyik kihalt utcáján, amikor felvételeket készítettek egy távolban égő barikádról.

„Ezeket a szélsőségesen súlyos cselekményeket egyhangúlag és egyértelműen el kell ítélni” – hangsúlyozta pénteken Jean Castex miniszterelnök. A belügyminisztérium azt közölte az AFP-vel, hogy legalább tíz embert előállították az éjszakai erőszakos cselekményekkel kapcsolatban. Gabriel Attal kormányszóvivő elmondta: a zavargások kezdete óta a két tengerentúli megyében csaknem 150 embert állítottak elő.

(Kiemelt kép: A zavargások miatt felgyújtottak egy autót az Antillákon, Fort-de-France-ban. fotó: LOIC VENANCE / AFP)