Erdoğan visszavett: békülékeny hangnemben üzent Washingtonnak

A nemrég még igen harcias nyilatkozatok után váratlanul békülékeny hangot ütött meg Recep Tayyip Erdoğan török elnök egy az amerikaiaknak küldött videóüzenetben.

2021. február 21., 11:20

Szerző:

A Törökország és az Egyesült Államok közötti „stratégiai partneri viszony segít leküzdeni minden nehézséget”, és „a közös érdekek messze jelentősebbek, mint a véleménykülönbségek” – fogalmazott a török államfő. Hozzátette: szeretné, ha tovább erősödne Ankara és Washington viszonya a kölcsönös, hosszú távú előnyök alapján. A videóüzenet közép-európai idő szerint szombat éjjel került adásba egy újonnan induló, csak az Egyesült Államokban sugárzó török tévécsatornán.

Nemrégiben a török elnök még keményen bírálta az Egyesült Államokat, miután megtalálták 13 török túsz holttestét, akiket a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tartott fogva Észak-Irakban. A PKK évtizedek óta fegyveres harcot vív a török államhatalom ellen az Irakkal szomszédos délkelet-törökországi kurdok autonómiájáért. Recep Tayyip Erdoğan azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy támogatja a terrorszervezetként számon tartott PKK-t.

Törökországot felbőszítette az is, hogy az Egyesült Államok támogatást nyújtott egy szíriai kurd fegyveres csoportnak az Iszlám Állam elleni harcban. Ankara állítása szerint a szíriai kurdok kapcsolatban állnak a PKK-val. Erdoğan szombati üzenetében megismételte, hogy nézete szerint Törökország nem kapta meg az amerikai kormányzattól a remélt „támogatást és szolidaritást” a PKK és a hozzá kötődő csoportok elleni harcához.

A török elnök kitért arra is: csalódott, amiért továbbra is háborítatlanul élhet az Egyesült Államokban Fethullah Gülen hitszónok, akit a 2016-os törökországi puccskísérlet szervezésével vádolnak, és akinek a kiadatását Törökország régóta kéri az amerikai kormánytól.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Török elnökség sajtóirodája)